Adam Mickiewicz

Biografie şi Bibliografie

 -
Adam Bernard Mickiewicz (n. 24 decembrie 1798  la Zaosie, d. 26 noiembrie 1855  la Istanbul) a fost un poet  şi scriitor  polonez  şi luptător pentru independenţa şi reîntregirea patriei natale. A fost considerat cel mai bun poet romantic polonez din secolul XIX, alături de Zygmunt Krasiński, Juliusz Słowacki şi Cyprian Kamil Norwid.

Biografie

Se naşte în familia unui avocat. După ce este educat de mama sa, urmează şcoala din Nowogrodek, apoi intră la Universitatea din Wilno, fiind pasionat de ştiinţele umaniste. Aici ia contact cu ideile nationaliste şi ateiste.

Pentru a lupta pentru eliberarea Poloniei de sub jugul ţarist, Mickiewicz pune bazele grupării Filomaţilor (iubitori ai virtuţii), motiv pentru care este ulterior arestat şi exilat din Polonia.

La Sankt Petersburg se împrieteneşte cu mulţi decembrişti importanţi, la fel şi la Moscova, unde îl cunoaşte pe Puşkin. În 1829, susţinut de prietenii săi, obţine aprobarea de a părăsi Rusia. La Weimar se întâlneşte cu idolul său, Goethe. În 1830, ajuns la Roma, află că în Polonia s-a declanşat insurecţia. Se îndreaptă spre patria natală trecând prin Paris şi apoi Dresda, unde află că revoluţia este înfrântă. Se mută la Paris, unde desfăşoară o intensă activitate publicistică, dar şi ca poet. Datorită disputelor din cadrul imigraţiei poloneze de acolo, renunţă la luptă şi la scris şi intră într-un cerc mistic, towianismul.

Scurte perioade de timp mai locuieşte şi în Italia (unde revine la ideile revoluţionare) şi la Constantinopol, unde pune la cale formarea unei armate de eliberare a Poloniei, dar bolnav de holeră, îşi pierde viaţa.

Cărti de Adam Mickiewicz


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON