Agatha Christie

Biografie şi Bibliografie

 -
Agatha Mary Clarissa, Lady Mallowan, DBE (născută Miller; 15 septembrie 1890 – 12 ianuarie 1976), cunoscută în general ca Agatha Christie, a fost o scriitoare engleză de romane, povestiri scurte şi piese de teatru poliţiste. A scris şi romane de dragoste sub pseudonimul Mary Westmacott, dar acestea sunt mai puţin cunoscute, nefiind la fel de succes. Operele sale, în principal cele ce au ca personaje principale pe Hercule Poirot sau Miss Jane Marple, au făcut ca Agatha Christie să fie numită 'Regina Crimei', ea fiind considerată ca unul dintre cei mai importanţi şi inovanţi autori ai genului.

Christie a fost numită de către Guinness Book of World Records, printre alţii — ca cel mai vândut scriitor al tuturor timpurilor, împreună cu William Shakespeare. UNESCO consideră că ea este actualmente autorul individual tradus în cele mai multe limbi (cel puţin 56), fiind depăşită doar de operele colective ale corporaţiei Walt Disney Productions.

Biografie

Agatha Christie s-a născut ca Agatha Mary Clarissa Miller în Torquay, Devon, în Regatul Unit. Părinţii ei erau Frederick Alvah Miller, un broker american bogat şi Clarissa Margaret Boehmer, fiica unui căpitan din armata britanică. Cu toate că era îndreptăţită, Christie nu a cerut niciodată cetăţenia americană. A avut o soră, Margaret Frary Miller (1879 – 1950), numită colocvial Madge, cu 11 ani mai în vârstă şi un frate Louis Montant Miller (1880 – 1929), numit colocvial Monty, cu 10 ani mai în vârstă. Tatăl ei a murit când Agatha avea doar 11 ani. A primit o educaţie acasă sub îndrumarea mamei sale, aceasta încurajând-o să scrie de la o vârstă fragedă. De la vârsta de 16 ani a urmat şcoala Doamnei Dryden din Paris unde a studiat canto-ul şi pianul.

Prima căsătorie a avut loc în 1914 cu colonelul Archibald Christie, un aviator din Royal Flying Corps. Împreună au avut o fată, Rosalind Hicks, născută în 1919. În timpul Primului război mondial lucrează la un spital apoi într-o farmacie, lucru ce îi va influenţa cariera, numeroase crime din cărţile sale fiind efectuate prin otrăvire. Căsătoria a fost nefericită, încheindu-se cu un divorţ în 1928, doi ani după ce Agatha a descoperit că era înşelată de soţul său. În această perioadă a publicat primul său roman, în 1920, Misterioasa Afacere de la Styles.

În 1926 soţul ei îi dezvălui faptul că este îndrăgostit de altă femeie, Nancy Neele şi doreşte să divorţeze. În urma unei cerţi dintre cei doi, Agatha dispare de acasă, nu înainte de a anunţa poliţia că se teme pentru viaţa sa. Dispariţia a creeat un interes sporit din partea presei, dar Agatha a fost găsită 11 zile mai târziu într-un hotel terapeutic la Harrogate în Yorkshire unde stătea sub numele 'Teresa Neele', din Cape Town. Christie nu a dezvăluit niciodată circumstanţele dispariţiei, aceasta fiind considerată ca având loc fie datorită unei depresii nervoase, fie datorită dorinţei de revanşă faţă de soţul său prin umilirea publică a acestuia.

A doua căsătorie şi restul vieţii

În 1930, Christie se căsătoreşte cu arheologul Max Mallowan, cu 14 ani mai tânăr. Căsătoria a fost una fericită în primii ani şi a rezistat, în ciuda numeroaselor aventuri ale soţului din ultimii ani ai vieţii Agathei.

Christie a călătorit mult împreună cu soţul ei, numeroase destinaţii din Orientul Mijlociu servind de decor în unele romane. Crima de pe Orient Express, unul dintre cele mai cunoscute romane ale sale, a fost scris în Hotelul Pera Palace din Istambul, camera sa fiind păstrată ca un memorial dedicat autoarei. De asemenea acţiunea din Moarte pe Nil este situată în Egipt, iar acţiunea din Crima in Mesopotamia este situată în Iraq. Acţiunea din alte romane se desfăşoară în Devon, regiunea natală a autoarei, unde cuplul Mallowan cumpără o reşedinţă de vară, Greenway Estate, în 1938. Actualmente aceasta este un muzeu dedicat autoarei. Aventura din cel puţin două dintre operele sale se desfăşoară în jurul reşedinţei Abney Hall din Cheshire, deţinută de cumnatul său, James Watts. Această reşedinţă bogată din mediul rural cu toată activitatea socială, servitorii şi măreţia ataşată a fost o sursă de inspiraţie pentru realizarea altor reşedinţe fictive ce au servit drept decor al operelor sale.

Agatha Christie a murit pe data de 12 ianuarie 1976, la vârsta de 85 ani, din cauze naturale, la reşedinţa Winterbrook de lângă Wallingford în Oxfordshire. Este înmormântată în cimitirul bisericii St. Marydin Cholsey. Fiica sa, Rosalind Hicks, a continuat să se ocupe de popularizarea operei şi de consolidarea reputaţiei mamei sale. Aceasta a decedat pe data de 28 octombrie 2004, tot la vârsta de 85 de ani şi tot din cauze naturale. Nepotul lui Christie, Mathew Prichard, a moştenit drepturile de autor ale unor opere ale bunicii sale şi este în continuare asociat cu compania ce se ocupă de gestionarea operei, Agatha Christie Limited.

Formula de bază a operelor

Majoritatea operelor Agathei Christie sunt focalizate pe descoperirea autorului unei crime, mediul social fiind acela al clasei de mijloc sau bogate engleze. De obicei un detectiv se ocupă de identificarea criminalului, acesta fie intrând în contact din întâmplare cu mediul crimei, fie fiind chemat de o persoană implicată într-un fel sau altul în acţiune. În general, detectivul interoghează suspecţii principali, analizează locul crimei şi indică fiecare indiciu, astfel încât cititorul să aibă şansa să rezolve el însuşi enigma. Spre finalul operei, de multe ori unul dintre suspecţi este omorât, de multe ori deoarece a descoperit din întâmplare criminalul şi este astfel redus la tăcere. În unele romane, ca de exemplu Moartea vine ca un sfârşit, au loc chiar mai multe crime. În scena finală, detectivul organizează o întâlnire a tuturor suspecţilor şi denunţă făptaşul treptat, odată cu numeroase alte secrete uneori fără legătură cu crima. Crimele sunt de obicei foarte ingenioase, implicând de multe ori şi numeroase aspecte menite să distragă atenţia de deasupra criminalului.

Hercule Poirot şi Miss Marple

Primul roman al Agathei Christie, Misterioasa Afacere de la Styles, a fost publicat în 1920 şi introduce personajul detectivului Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane şi 54 de povestiri scurte ale autoarei.

Cel de al doilea personaj foarte cunoscut, Miss Marple, a fost introdus în romanul Crimă la vicariat din 1930. Personajul este bazat pe bunica autoarei şi amicele acesteia.

Asemenea relaţiei dintre Arthur Conan Doyle şi personajul său Sherlock Holmes, Christie a devenit din ce în ce mai plictisită de personajul Poirot. Spre sfârşitul anilor 1930, Christie scrie în jurnalul personal că îl consideră insuportabil pe Poirot, acesta fiind descris ca un maniac ego-centric. Spre deosebire de Doyle, Christie a rezistat tentaţiei de a-l ucide pe acesta atât timp cât personajul era încă popular. În timpul celui de al doilea război mondial Christie scrie romanul Cortina, ultimul caz al lui Poirot, care este publicat la sfârşitul carierei autoarei, în care descrie sfârşitul personajului. Datorită popularităţii personajului, acesta este singurul personaj fictiv ce a avut un obituar în celebrul ziar The New York Times, în urma publicării acestui roman.

Spre deosebire de Poirot, Christie era mulţumită de personajul Miss Marple. Cu toate acestea, operele care îl au ca personaj principal pe detectivul belgian sunt de două ori mai numeroase decât cele cu Miss Marple. Acest lucru se datorează faptului că personajul Marple este introdus relativ târziu şi până în anii 1940 este prezentat doar într-un roman. Christie nu a scris nici o operă în care cele două personaje se întâlnesc, autoarea declarând că acestea nu s-ar fi putut înţelege reciproc în nici un caz. În urma succesului ultimului roman despre Poirot, Christie şi-a dat acordul pentru publicarea romanului Sleeping Murder, ultima enigmă a lui Miss Marple. Spre deosebire de Poirot, aceasta nu este omorâtă la sfârşitul cărţii, ea întorcându-se la viaţa normală din satul ei, St. Mary Mead.

Bibliografie

Romane

Anul
publicării     Titlul în engleză     Titlul în română     Detectivi
1920     The Mysterious Affair at Styles     Misterioasa Afacere de la Styles     Hercule Poirot
Arthur Hastings
Chief Inspector Japp
1922     The Secret Adversary     Adversarul Secret     Tommy and Tuppence
1923     The Murder on the Links          Hercule Poirot
Arthur Hastings
1924     The Man in the Brown Suit     Omul în costum maro      Anne Beddingfeld
Colonel Race
1925     The Secret of Chimneys     Secretul de la Chimneys     Superintendent Battle
1926     The Murder of Roger Ackroyd     Uciderea lui Roger Ackroyd     Hercule Poirot
1927     The Big Four          Hercule Poirot
Arthur Hastings
Chief Inspector Japp
1928     The Mystery of the Blue Train     Misterul trenului albastru     Hercule Poirot
1929     The Seven Dials Mystery     Misterul celor şapte cadrane     Bill Eversleigh
Superintendent Battle
1930     The Murder at the Vicarage     Crima la vicariat    Miss Marple
1931     The Sittaford Mystery     Misterul de la Sittaford     Inspector Narracott
1932     Peril at End House     Pericol la End House     Hercule Poirot
Arthur Hastings
Chief Inspector Japp
1933     Lord Edgware Dies
sau Thirteen at Dinner          Hercule Poirot
Arthur Hastings
Chief Inspector Japp
1934     Murder on the Orient Express     Crima din Orient Express     Hercule Poirot
1934     Why Didn't They Ask Evans?
sau The Boomerang Clue     De ce nu i-au cerut lui Evans?     Bobby Jones
Frankie Derwent
1935     Three Act Tragedy
sau Murder in Three Acts          Hercule Poirot
1935     Death in the Clouds
sau Death in the Air     N/A     Hercule Poirot
Chief Inspector Japp
1936     The A.B.C. Murders
sau The Alphabet Murders     Ucigaşul ABC     Hercule Poirot
Arthur Hastings
Chief Inspector Japp
1936     Murder in Mesopotamia     Crima in Mesopotamia     Hercule Poirot
1936     Cards on the Table     Cărţile pe masă     Hercule Poirot
Colonel Race
Superintendent Battle
Ariadne Oliver
1937     Dumb Witness
also Poirot Loses a Client     Martorul mut     Hercule Poirot
Arthur Hastings
1937     Death on the Nile     Moarte pe Nil     Hercule Poirot
Colonel Race
1938     Appointment with Death     Întâlnire cu moartea    Hercule Poirot
1938     Hercule Poirot's Christmas
sau Murder for Christmas
sau A Holiday for Murder     Crăciunul lui Poirot     Hercule Poirot
1939     Murder is Easy
sau Easy to Kill     E uşor să ucizi    Superintendent Battle
1939     And Then There Were None
sau Ten Little Indians
sau Ten Little Niggers     Zece negri mititei    
1940     Sad Cypress     N/A     Hercule Poirot
1940     One, Two, Buckle My Shoe
sau An Overdose of Death
sau The Patriotic Murders     N/A     Hercule Poirot
Chief Inspector Japp
1941     Evil Under the Sun     Răul sub soare     Hercule Poirot
1941     N or M?     N sau M     Tommy and Tuppence
1942     The Body in the Library     Cadavrul din bibliotecă     Miss Marple
1942     Five Little Pigs
sau Murder in Retrospect     Cei cinci purceluşi    Hercule Poirot
1942     The Moving Finger
sau The Case of the Moving Finger     Degetul mişcător     Miss Marple
1944     Towards Zero         Superintendent Battle
Inspector James Leach
1944     Death Comes as the End     Moartea vine ca un sfârşit    
1945     Sparkling Cyanide
sau Remembered Death          Colonel Race
1946     The Hollow
sau Murder After Hours         Hercule Poirot
1948     Taken at the Flood
sau There is a Tide...          Hercule Poirot
1949     Crooked House         Charles Hayward
1950     A Murder is Announced          Miss Marple
1951     They Came to Baghdad         Victoria Jones
1952     Mrs McGinty's Dead
sau Blood Will Tell          Hercule Poirot
Ariadne Oliver
1952     They Do It with Mirrors
sau Murder with Mirrors          Miss Marple
1953     After the Funeral
sau Funerals are Fatal
sau Murder at the Gallop          Hercule Poirot
1953     A Pocket Full of Rye          Miss Marple
1954     Destination Unknown
sau So Many Steps to Death          
1955     Hickory Dickory Dock
sau Hickory Dickory Death         Hercule Poirot
1956     Dead Man's Folly         Hercule Poirot
Ariadne Oliver
1957     4.50 from Paddington
sau What Mrs. McGillicuddy Saw!
sau Murder She Said         Miss Marple
1958     Ordeal by Innocence     
1959     Cat Among the Pigeons      Hercule Poirot
1961     The Pale Horse          Inspector Lejeune
Ariadne Oliver
1962     The Mirror Crack'd from Side to Side
sau The Mirror Crack'd         Miss Marple
1963     The Clocks         Hercule Poirot
1964     A Caribbean Mystery     Miss Marple
1965     At Bertram's Hotel          Miss Marple
1966     Third Girl                         Hercule Poirot
Ariadne Oliver
1967     Endless Night         
1968     By the Pricking of My Thumbs         Tommy and Tuppence
1969     Hallowe'en Party         Hercule Poirot
Ariadne Oliver
1970     Passenger to Frankfurt          
1971     Nemesis          Miss Marple
1972     Elephants Can Remember          Hercule Poirot
Ariadne Oliver
1973     Postern of Fate
final Tommy and Tuppence
last novel Christie wrote          Tommy and Tuppence
1975     Curtain
Poirot's last case, written four decades earlier          Hercule Poirot
Arthur Hastings
1976     Sleeping Murder
Miss Marple's last case, written four decades earlier         Miss Marple

Colecţii de povestiri scurte

    * 1924 Poirot Investigates (povestiri scurte: unsprezece în Marea Britanie, paisprezece în Statele Unite ale Americii)
    * 1929 Partners in Crime (cincisprezece povestiri scurte;avându-i ca protagoniști pe Tommy și Tuppence)
    * 1930 The Mysterious Mr. Quin (12 povestiri scurte; avându-l ca protagonist pe Mr. Harley Quin)
    * 1932 The Thirteen Problems (13 povestiri scurte; având-o ca protagonistă pe Miss Marple,cunoscută și sub numele de The Tuesday Club Murders în Statele Unite ale Americii)
    * 1933 The Hound of Death (12 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
    * 1934 The Listerdale Mystery (12 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
    * 1934 Parker Pyne Investigates (12 povestiri scurte,personajele principale fiind Parker Pyne și Ariadne Oliver,cunoscută și sub numele de Mr. Parker Pyne, Detective în Statele Unite ale Americii)
    * 1937 Murder in the Mews (4 povești de lungimea unor nuvele;avându-l ca personaj principal pe Hercule Poirot,cunoscută și sub numele de Dead Man's Mirror în Statele Unite ale Americii)
    * 1939 The Regatta Mystery and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1947 The Labours of Hercules (12 povestiri scurte; avându-l ca personaj principal pe Hercule Poirot)
    * 1948 The Witness for the Prosecution and Other Stories (11 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1950 Three Blind Mice and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1951 The Under Dog and Other Stories (9 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1960 The Adventure of the Christmas Pudding (6 povestiri scurte - doar Marea Britanie)
    * 1961 Double Sin and Other Stories (8 povestiri scurte - doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1971 The Golden Ball and Other Stories (15 povestiri scurte -doar în Statele Unite ale Americii)
    * 1974 Poirot's Early Cases (8 povestiri scurte, cunoscute și sub numele de Hercule Poirot's Early Cases în Statele Unite ale Americii)
    * 1979 Miss Marple's Final Cases and Two Other Stories (8 povestiri scurte - doar în Marea Britanie)
    * 1991 Problem at Pollensa Bay and Other Stories (8 povestiri scurte- doar în Marea Britanie)
    * 1997 The Harlequin Tea Set (9 povestiri scurte - doar Statele Unite ale Americii)
    * 1997 While the Light Lasts and Other Stories (9 povestiri scurte- doar în Marea Britanie)

Romane scrise sub pseudonimul Mary Westmacott

    * 1930 Giant's Bread
    * 1934 Unfinished Portrait
    * 1944 Absent in the Spring
    * 1948 The Rose and the Yew Tree
    * 1952 A Daughter's a Daughter
    * 1956 The Burden

Piese de teatru

    * 1930 Black Coffee
    * 1943 And Then There Were None
    * 1945 Appointment with Death
    * 1946 Murder on the Nile/Hidden Horizon
    * 1951 The Hollow
    * 1952 The Mousetrap
    * 1953 Witness for the Prosecution
    * 1954 Spider's Web
    * 1956 A Daughter's a Daughter (Written in the late 1930s. Performed professionally once. Unpublished but turned into the 1952 Mary Westmacott novel)
    * 1958 Verdict
    * 1958 The Unexpected Guest
    * 1960 Go Back for Murder
    * 1962 Rule of Three (Comprised of Afternoon at the Seaside, The Rats and The Patient)
    * 1972 Fiddler's Three (Originally written as Fiddler's Five. Unpublished.)
    * 1973 Akhnaton (Written in 1937)
    * 2003 Chimneys (Written in 1931, but unperformed for 72 years. Unpublished.)

Teatru radiofonic

    * 1937 The Yellow Iris (Based on the short story of the same name)
    * 1947 Three Blind Mice (Christie's celebrated stage play The Mousetrap was based on this radio play)
    * 1948 Butter In a Lordly Dish
    * 1954 Personal Call

Teatru de televiziune

    * 1937 Wasp's Nest (Based on the short story of the same name)

Non-ficţiune

    * 1946 Come, Tell Me How You Live
    * 1977 Agatha Christie: An Autobiography

Alte opere publicate

    * 1925 The Road of Dreams (Poezii)
    * 1965 Star Over Bethlehem and other stories (Poveşti şi poezii creştine)
    * 1973 Poems

Opere realizate în colaborare

    * 1930 Behind The Screen. A radio serial written together with Hugh Walpole, Dorothy L. Sayers, Anthony Berkeley, E. C. Bentley and Ronald Knox of the Detection Club. Published in book form in 1983 in The Scoop and Behind The Screen.
    * 1931 The Scoop. A radio serial written together with Dorothy L. Sayers, E. C. Bentley, Anthony Berkeley, Freeman Wills Crofts and Clemence Dane of the Detection Club. Published in book form in 1983 in The Scoop and Behind The Screen.
    * 1931 The Floating Admiral. A book written together with G. K. Chesterton, Dorothy L. Sayers and certain other members of the Detection Club.
    * 1956 Towards Zero (A West End theatre dramatization of her 1944 novel co-written with Gerard Verner)

Cărti de Agatha Christie


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON