Alexandra Indries

Biografie şi Bibliografie

 -
Alexandra Indrieş (pe numele său real Gloria Barna şi, după căsătorie, Gloria Lillin) (n. 13 martie 1936, Oradea – d. 20 ianuarie 1993, Timişoara).

Biografia

A urmat studii literare la Bucureşti, pe care a fost nevoită să le întrerupă după 1956, când a fost arestată şi condamnată pentru opinii politice neconforme cu ideologia vremii şi "agitaţie politică".

S-a căsătorit cu scriitorul Andreas A. Lillin şi s-a stabilit la Timişoara.

Şi-a încheiat studiile la Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. A luat doctoratul în ştiinţe filologice, cu o teză referitoare la poezia lui Lucian Blaga.

Prima apariţie publicistică a avut-o în 1954, în “Viaţa Capitalei”. A continuat cu colaborări la Scrisul bănăţean, la continuatoarea acestei reviste, “Orizont” şi, sporadic, la “Limbă şi literatură”.

A debutat editorial în 1973, cu romanul psihologic "Saltul în gol", construit în spiritul unor modele celebre, ca William Faulkner sau André Gide. Tot în 1973 a colaborat la traducerea cărţii de "Basme" a lui Clemens Brentano.

George Şerban, mai târziu deputat PNŢCD de Timiş, iniţiatorul Proclamaţiei de la Timişoara şi al declarării zilei de 16 decembrie ca zi naţionala de luptă împotriva totalitarismului, a fost inspirat în demersul său de colaboratoarea sa, Alexandra Indrieş.

Începând cu 1990, Alexandra Indrieş s-a angajat în activitatea de gazetar politic.

După decesul scriitoarei, în 1993, organizaţia "Societatea Timişoara" a instituit „Premiul Alexandra Indrieş”, care se acordă pentru contribuţia la dezvoltarea spiritului civic şi promovarea principiilor democraţiei.

Opera

Scrieri proprii

    * Saltul în gol, roman, Editura Facla, Timişoara, 1973;
    * Corola de minuni a lumii. Interpretare stilistică a sistemului poetic al lui Lucian Blaga, Editura Facla, Timişoara, 1975;
    * Sporind a lumii taină. Verbul în poezia lui Lucian Blaga, Editura Minerva, Bucureşti, 1981;
    * Două-trei minute, roman, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1984;
    * Alternative bacoviene, eseuri critice, Editura Minerva, Bucureşti, 1984;
    * Polifonia persoanei, eseuri critice, Editura Facla, Timişoara, 1986;
    * Cutia de chibrituri, Editura Cartea Românească, Bucureşti, 1987;
    * Un sertar întredeschis, roman, Editura de Vest, Timişoara, 1994;

Traduceri

    * Basme de Clemens Brentano, în colaborare, Editura Junimea, Iaşi, 1973.

Cărti de Alexandra Indries


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON