Andre Malraux

Biografie şi Bibliografie

 -
André Malraux, nume schimbat din André Berger (n.3 noiembrie 1901, Paris - d.23 noiembrie 1976, Créteil) a fost un scriitor, ziarist şi om politic francez. În tinereţe a dus o viaţă foarte aventuroasă, angajându-se şi în agitaţiile politice de diferite nuanţe.

În anul 1905 părinţii săi divorţează, André Malraux este crescut de mama şi bunica lui, care avea un mic comerţ în Bondy, cartier periferic al Parisului. Malraux se înscrie la Şcoala de Limbi orientale şi frecventează cercurile artistice ale capitalei, abandonează însă studiile la vârsta de 17 ani şi lucrează într-o librărie pentru o editură. Printr-o lectură bogată, îşi completează cultura, frecventând şi cursurile libere de la muzeul Guimet şi şcoala de pe lângă muzeul Louvre. Primele sale cronici literare sau artistice apar începând cu anul 1921, an în care se căsătoreşte cu Clara Goldschmidt, provenind dintr-o bogată familie germană.

În 1923 pleacă în Indochina, la 23 decembrie 1923 este arestat la Phnom Penh, pentru că încercase să fure un basorelief preţios din ruinile unui templu cambodgian din Banteay Srei din ansamblul Angkor. Este condamnat la trei ani închisoare, şi, abia în apel, pedeapsa i se reduce la un an "cu suspendare", aşa că se poate reîntoarce în Franţa. În 1925 revine la Saigon şi înfiinţează ziarul "L'Indochine", cu o scurtă durată de apariţie. Din nou în Franţa, scrie diverse eseuri şi, în 1930, primul său roman, "La voie royale", în care relatează evenimentele la care a luat parte în Indochina. În anii 1926-1927 întreprinde călătorii în Laos şi în China, unde participă activ la operaţiile grupurilor comuniste.

Începând din anul 1933, devine militant anti-fascist, participă la Războiul civil din Spania de partea forţelor republicane, organizând o escadrilă de aviaţie pe care o va comanda până în 1937. Totuşi, după o participare în 1940 la congresul scriitorilor sovietici de la Moscova, începe să se distanţeze de ideile dogmatice ale comunismului. La izbucnirea celui de-Al doilea război mondial se înrolează într-o formaţie de blindate în lupta împotriva Germaniei hitleriste. În timpul retragerii este rănit şi luat prizonier, reuşeşte însă să evadeze din lagărul de la Sens, pentru a intra organizaţiile de rezistenţă contra ocupanţilor germani, sub numele de "Colonelul Berger".

Este arestat de autorităţile germane la Grannat, fiind găsit în prezenţa unui ofiţer englez din serviciile de informaţie, şi interogat în închisoarea din Toulouse. Când forţele germane părăsesc în 1944 oraşul, Malraux era deja liber. Comandă brigada "Alsacia-Lorena" şi participă la eliberarea teritoriului francez. Intervine în 1945 pentru a împiedica Partidul Comunist Francez să preia sub egida lui totalitatea organizaţiilor din Rezistenţă. În acelaşi an se întâlneşte cu generalul Charles de Gaulle, al cărui colaborator fidel şi prieten va rămâne până la sfârşitul vieţii. Începând din anul 1947 deţine mai multe posturi în guvern, între 1947 şi 1949 ministru al propagandei şi informaţiilor, ministru de interne, apoi din 1958 până în 1969 ministru de stat şi ministru pentru probleme culturale. Malraux a jucat un rol important în crearea mişcării "Rassemblement du Peuple Français" (R.P.F.), platforma politică a generalului de Gaulle. Malraux a fost un partizan al intervenţiei statului în fenomenele artistice şi literare, folosind mijloace bugetare pentru producerea operelor culturale, fapt care a dus la o limitare a spontaneităţii şi originalităţii în viaţa culturală a Franţei.

Opera literară

    * Les conquérants, (1928)
    * La voie royale, (1930)
    * La condition humaine, (1933) - Premiul Goncourt - cu subiect din revoluţia chineză.
    * L'Espoir, (1937) - inspirată din evenimentele războiului civil din Spania
    * Les voix du silence, (1951)
    * La métamorphose des dieux, în trei volume: 1957, 1974, 1976
    * Antimémoires, (1967)
    * Les chênes qu'on abat, (1971)
    * La Corde et les Souris, (1973)
    * La tête d'obsidienne et Lazare, (1974)
    * Le Mirroir des Limbes, (1976

Cărti de Andre Malraux


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON