Arthur Conan Doyle

Biografie şi Bibliografie

 -
Sir Arthur Conan Doyle (n. 22 mai 1859 - m. 7 iulie 1930) a fost un romancier britanic, celebru pentru a-l fi creat pe Sherlock Holmes--primul detectiv care apare într-o serie de romane poliţiste. În afara acestora, Sir Arthur Conan Doyle a fost autorul a numeroase povestiri ştiintifico-fantastice, romane istorice, piese de teatru, romane de dragoste, poezie şi texte inspirate direct din realitate (non-fiction).

Biografie

Sir Arthur Conan Doyle s-a născut la Edinburgh, din părinţi irlandezi care emigraseră în Scoţia. A fost trimis la Stonyhurst, o şcoală a Iezuiţilor, la vârsta de 9 ani, deşi când a absolvit-o în 1875 el abandonase deja creştinismul pentru a deveni un agnostic. Din 1876 până în 1881 a studiat medicina la Universitatea din Edinburgh, inclusiv o perioadă de practică petrecută la Aston (acum parte a districtului Birmingham). După absolvire s-a angajat ca doctor pe un vas care se îndrepta spre coasta Africii de Vest; în 1882 şi-a deschis un cabinet la Plymouth. Şi-a luat doctoratul în 1885. Ducea lipsă de pacienţi şi îşi umplea timpul dintre două consultaţii scriind povestiri. Prima povestire a publicat-o în Chambers's Edinburgh Journal înainte să împlinească 20 de ani.

Abia după ce şi-a mutat cabinetul la Southsea Doyle s-a dedicat cu seriozitate literaturii. Prima operă semnificativă a fost A Study in Scarlet ( Un studiu în roşu) în care apărea pentru prima oară Sherlock Holmes, un erou inspirat de persoana lui Joseph Bell, un fost profesor al său de la universitate. Rudyard Kipling l-a felicitat pe Doyle pentru acest succes şi l-a întrebat: "Oare e vorba de bătrânul meu prieten, Dr. Joe"? În perioada cât Doyle a locuit la Southsea a contribuit la formarea Portsmouth Football Club, el fiind primul portar amator al acestei echipe.

În 1885 s-a căsătorit cu Louise Hawkins, care suferea de tuberculoză şi a murit în 1906. S-a recăsătorit cu Miss Jean Leckie în 1907, cu care se întâlnise de fapt încă din 1897 şi de care se îndrăgostise. Dragostea pentru Jean a fost platonică între 1897-1907, în semn de fidelitate conjugală pentru prima lui soţie. Doyle a avut în total cinci copii, doi cu prima soţie (Mary si Kingsley), şi trei cu a doua (Jean, Denis şi Adrian).

Cariera literară

În 1890 Doyle a obţinut o diplomă în oftalmologie la Viena; în 1891 s-a mutat la Londra pentru a deschide un cabinet de oftalmologie. A avut astfel mai mult timp pentru scris dar în noiembrie 1891 îi scria mamei sale: "Mă gândesc să-i vin de hac lui Holmes... s-o închei odată pentru totdeauna cu el. De fapt el mă împiedică să mă concentrez asupra unor lucruri mai importante." În decembrie 1893 şi-a pus planul în aplicare pentru a se dedica scrierii unor romane istorice, sacrificându-l pe Holmes într-o scenă în care acesta îl înfrunta pe profesorul Moriarty, duşmanul lui de moarte. Amândoi sar într-o cascadă şi îşi găsesc sfârşitul în povestirea "Ultima problemă". Publicul a reacţionat însă prompt şi Doyle a fost forţat să revină asupra deciziei sale. În povestirea "The Adventure of the Empty House" Doyle a recurs la o explicaţie ingenioasă pentru a-l "reînvia" pe Holmes, şi anume că doar Moriarty a murit, iar Holmes, care avea şi alţi duşmani, a preferat să o facă pe mortul. Sherlock Holmes este personajul principal în 56 povestiri şi patru romane a lui Doyle.

Anii de maturitate

În ultima parte a vieţii sale Doyle a fost atras de spiritism în aşa măsură că a scris un roman cu profesorul Challenger pe această temă: Ţara ceţii. Un episod mai ciudat al acestei perioade l-a reprezentat publicarea cărţii Sosirea zânelor (1921): se pare că Doyle era convins de veridicitatea fotografiilor cu zâne din basmele Cottingley, surprinse de el în nişte fotografii pe care le-a reprodus în carte, împreună cu teorii despre natura şi existenţa zânelor şi spiriduşilor. Această carte a constituit motivul interzicerii în Uniunea Sovietică a colecţiei sale de povestiri The Adventures of Sherlock Holmes în 1929, sub acuzaţia de ocultism. Din fericire interdicţia a durat scurtă vreme.

Doyle a fost prietenul magicianului american Harry Houdini, un oponent de marcă al mişcării spiritiste. Deşi Houdini insista asupra ideii că mediile spiritiste se folosesc de anumite trucuri, Doyle a fost convins că Houdini însuşi posedă puteri supranaturale, o părere exprimată în cartea sa Graniţa necunoscutului. Se pare că Houdini nu a reuşit să-l convingă că folosea doar elemente de scamatorie, în faţa un public insuficient de antrenat ca să-şi dea seama că era tras pe sfoară.

Arthur Conan Doyle a murit în 1930 ca urmare a unui atac de cord şi este înmormântat în cimitirul bisericii din Minstead, în New Forest, Hampshire, Anglia.

O statuie a fost ridicată în onoarea sa la Crowborough Cross în Crowborough, East Sussex, Anglia, unde Sir Arthur a trăit timp de 23 de ani. O statuie a lui Sherlock Holmes poate fi văzută in Picardy Place, Edinburgh, Scoţia, aproape de casa unde s-a născut Conan Doyle.

Bibligrafie selectivă

Povestiri cu Sherlock Holmes

    * Un studiu în roşu (1887)
    * Semnul celor patru (1890)
    * Aventurile lui Sherlock Holmes (1892)
    * Memoriile lui Sherlock Holmes (1894)
    * Câinele din Baskerville (1902)
    * Reîntoarcerea lui Sherlock Holmes (1904)
    * Valea fricii (1914)
    * Ultima plecăciune (1917)
    * Dosarul lui Sherlock Holmes (1927)

Povestiri cu Profesorul Challenger

    * Lumea pierdută (1912)
    * Centura otrăvită (1913)
    * Tărâmul ceţii (1926)
    * Maşina de dezintegrat (1927)
    * Când lumea a ţipat (1928)

Romane istorice

    * Compania albă (1891)
    * Micah Clarke (1888)
    * Marea umbră (1892)
    * Refugiaţii (publ. 1893, scris 1892)
    * Unchiul Bernac (1897)
    * Sir Nigel (1906)

Alte opere

    * Declaraţia lui J. Habakuk Jephson (1883), o povestire despre istoria naufragiului navei Mary Celeste
    * Misterul lui Cloomber (1889)
    * Căpitanul Stelei Polare şi alte povestiri (1890)
    * Faptele lui Raffles Haw (1891)
    * Dincolo de oraş (1892)
    * În jurul lămpii roşii (1894)
    * Parazitul (1894)
    * Scrisorile lui Stark Munro (1895)
    * Rodney Stone (1896)
    * Cântece de vitejie (1898)
    * Tragedia lui The Korosko (1898)
    * Duetul (1899)
    * Marele război bur (1900)
    * Aventurile brigadierului Gerard (1903)
    * Prin uşa magică (1907)
    * Crima din Congo (1909)
    * Noua revelaţie (1918)
    * Un mesaj esenţial (1919)
    * Poveşti ale terorii şi misterului (1923)
    * Istoria spiritismului (1926)

Cărti de Arthur Conan Doyle


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON