Cassius Dio

Biografie şi Bibliografie

 -
Lucius Claudius Cassius Dio (în greacă:Δίων ὁ Κάσσιος) (n. 155 sau 163/164 - d. după 229), cunoscut și ca Dio Cassius, Cassius Dio sau (incorect) Cassius Dio Cocceianus a fost un cunoscut istoric din Imperiul Roman [1]. A publicat o istorie a Romei (Romaika) în 80 de volume, începând cu venirea lui Enea în Italia, fondarea orașului, și ajungând până în anul 229, acoperind astfel o perioadă de 983 ani. Din cele 80 de cărți, scrise de-a lungul a peste 22 de ani, majoritatea au ajuns până la noi intacte sau fragmente. În cărțile 67 și 68 descrie războaiele purtate între daci și romani.

iografie

S-a născut în Niceea (azi İznik, în Turcia), ca fiu al lui Cassius Apronianus, senator roman. Era roman de origine greacă, opera sa fiind scrisă în greacă. A considerat mereu că "acasă" înseamnă orașul său natal, vila sa din Italia numind-o „rezidența din Italia”.

Cea mai mare parte a vieții a fost în serviciul public. A fost senator, guvernator al Smyrnei, consul, proconsul în Africa și Panonia. Împăratul Septimius Severus l-a prețuit foarte mult, făcându-l consul, deși firea sa caustică a iritat Garda Pretoriană, care i-a cerut moartea.

După cel de-al doilea mandat de consul, fiind în vârstă, s-a întors în țara natală, unde a și murit.

Istoria Romei

„Istoria Romei” are 80 de cărți, elaborate de-a lungul a 22 de ani de muncă și cercetări. Acoperă o perioadă de 983 de ani, de la venirea lui Enea în Italia și fondarea Romei, până la anul 229 d.Hr. Până la perioada lui Iulius Cezar istoria este mai lapidară; după aceea descrierile sunt mai detaliate, începând de la Commodus devenind foarte precise.

Din primele 38 de cărți s-au păstrat fragmente; cărțile 39-54 sunt practic complete și acoperă perioada 65-12 î.hr. Cartea 55 are o porțiune mare lipsă, 56-60 sunt complete. Din ultimele 20 cărți (61 - 80) au rămas doar fragmente și traduceri prescurtate ale călugărului Ion Xifilin din secolul XI .

Dio Casius ne spune: "Să nu uităm că Traian a fost un trac veritabil. Luptele dintre Traian și Decebal au fost războaie fratricide, iar Tracii au fost Daci".

Cărti de Cassius Dio


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON