Daniel Defoe

Biografie şi Bibliografie

 -
Daniel Defoe (1659/1661 ? — 24 aprilie ?, 1731) a fost un jurnalist şi scriitor englez. Este celebru prin romanul „Robinson Crusoe” (1719), o poveste despre un om naufragiat care a rămas singur pe o insulă. Împreună cu Samuel Richardson, Defoe este considerat fondatorul romanului englez. Primul mare romancier realist englez, Defoe este un observator minuţios, preocupat de morala individuală şi socială.

Viaţa

Defoe a început să scrie literatură după ce a exercitat şi alte profesiuni, mai întâi ca om de afaceri şi apoi ca ziarist. Tatăl lui era un mic negustor londonez pe nume Foe (Defoe şi-a adăugat acest prefix aristocratic la mijlocul vieţii), care ar fi forit ca fiul lui să devină preot. Din cauza nonconformismului religios, Defoe nu a avut acces la o educaţie universitară, astfel, a studiat la o şcoala a disidenţilor de la periferia Londrei. În 1684 s-a căsătorit cu Mary Tuffley, fiica unui vânzător de vinuri, cu care a avut 2 băieţi şi 5 fete. A devenit comerciant în diverse domenii. Negustor, fabricant, contabil, ziarist, agent politic, de multe ori ruinat, falit, închis, în acelaşi timp a realizat şi o producţie literară bogată, o operă de poet şi ziarist, de pamfletar şi istoric, de economist şi călător, de moralist şi romancier. Comerţul va continua să-l fascineze pe tot parcursul vieţii, oferindu-i în acelaşi timp posibilitatea de a observa în amanunt viaţa şi obiceiurile englezeşti. Interesul lui se îndreaptă totuşi către domenii multiple şi nu se poate limita numai la afaceri. În 1685 a luat parte la rebeliunea din Monmouth împotriva lui Iacob al II-lea, dar ca urmare a unei graţieri, obţinută probabil în schimbul unei mari sume de bani, a reuşit să scape de deportare şi execuţie atunci când a fost prins. În 1692, războiul cu Franţa a avut drept rezultat numeroase pierderi financiare, căci vasele de care erau legate interesele lui au fost capturate şi Defoe a dat faliment. Pentru a-şi putea plăti creditorii, a înfiinţat o fabrica de cărămizi şi ţiglă care s-a dovedit a fi o afacere profitabilă.

La vârsta de patruzeci şi trei de ani Defoe a dat faliment a doua oară. În 1704, în timp ce îşi desfăşura activitatea în slujba guvernului, Defoe a colaborat la cea mai vestită publicaţie a acestuia, „Review”, care a continuat să apară până în 1713. Defoe a scris fără întrerupere articole de ziar pentru douăzeci şi şase de perioadice diferite, referindu-se la problemele curente şi afaceri externe, controverse religioase şi conflictul politic dintre partidele Tory şi Whig.

Destinul literar

În anii 1690 Defoe şi-a început cariera de scriitor iar în calitate de autor de pamflete va scrie „Englezul get-beget”. Acest lung poem ridiculizează sentimentele antiolandeze în rândul englezilor. În 1719, la vârsta de cincizeci şi nouă de ani, în timp ce continua să scrie articole de ziar, precum şi pamflete pe probleme curente, Defoe a abordat un alt gen literar. A început cu „Robinson Crusoe”, apoi a elaborat o serie de biografii fictive, memorii şi autobiografii.

Privit în ansamblu, „Robinson Crusoe” apare de asemenea ca un jurnal de călătorie, abundând în detalii de meteorologie, de geografie, de contabilitate, etc., o operă eminamente antifictivă: prin aceasta, Daniel de Foe deţine un loc remarcabil în istoria universală a romanului.

Cărti de Daniel Defoe


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON