Dragos Protopopescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Dragoș Protopopescu (n. 1892, Călărași - d. 1948) a fost un scriitor, poet, critic, filosof român, unul dintre primii angliști români reputați din epoca interbelică, profesor universitar la Facultatea de Litere și Filozofie din București.

Date biografice

Fiul profesorului de latină Constantin Popescu și al Octaviei Blebea. Școala primară o face în orașul natal. În București urmează Liceul Sfântu Sava.
Face studii de filologie la Facultatea de Litere din București, apoi urmează doctoratul la Paris și Londra. În 1924 devine doctor în filologie engleză al Universității Sorbona, sub îndrumarea reputatului anglist L.Cazamian. În 1925 devine profesor la Universitatea din Cernăuți iar, mai târziu, directorul Teatrului din Cernăuți. Devine apoi profesor la Universitatea din București, unde ține cursuri de cultură și civilizație britanică, între altele. În 1934 este închis la Jilava din cauza apartenenței sale la legionarism. Este ales în 1937 parlamentar pe listele Partidului „Totul pentru Țară”.
Între 1938-1945 colaborează cu câteva dintre cele mai importante reviste interbelice: Viața nouă,Cronica,Viața Românească,Flacăra,Gândirea etc.
A fost căsătorit de trei ori: cu Marioara Aldea, apoi cu Alice Bădescu, iar între 1937-1939 cu Lia Romașcu. Este arestat de către autoritățile comuniste în anul 1948.

Lucrări publicate

    * Pagini engleze, București, Editura Cultura Națională, 1925
    * Fenomenul englez: studii și interpretări, București, Fundația pentru Literatură și Artă „Regele Carol II”, 1936 (reed. 1996; 2003)
    * Shakespeare: viața și opera, ediție îngrijită de Fabian Anton, București, Editura Eurosong & Book, 1998
    * Shakespeare. Romanul englez, ediție, studiu introductiv, note și traduceri de Andi Bălu, București, Editura Albatros, 2000

Cărti de Dragos Protopopescu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON