Edgar Wallace

Biografie şi Bibliografie

 -
Edgar Wallace (* 1 aprilie 1875, Greenwich, Londra - †10 februarie 1932, Hollywood, California) a fost un scriitor englez de thriller (romane criminalistice), regizor şi jurnalist.

Biografia

Edgar Wallace, este un pseudonim, numele lui adevărat fiind „Richard Horatio Edgar” a fost fiul nelegitim a unei perechi de artişti, fiind adoptat de un comerciant de peşte din Londra.

Wallace creşte într-o stare de sărăcie, nu a terminat şcoala. Cu toate acestea ajunge să relateze ştirile în presă din „Războiul Bur” (1899-1902), Africa de Sud. La întoarcerea în ţară lucrează ca jurnalist şi corespondent special de presă.

In anul 1905 apare în editura lui proprie romanul thriller „Cei patru incoruptibili” care a fost un roman de succes, însă pentru scriitor a fost un dezastru financiar. El a declarat că cine va ghici deznodântul romanului va primi 500 de lire străine.

Numai prin intevenţia lordului Harmworth de la ediţia ziarului englez „Daily Mail” salvează Wallace de la o sărăcire completă. Este de asemenea cunoscută activitatea sa jurnalisică şi romanele lui desprea Africa care au fost publicate în 1911 sub titlul „Nisipurile curentului”.

Romanul său criminalistic cel mai renumit fiind „Vrăjitorul” care a fost prezentat şi ca piesă de teatru, romanul său „The Squeaker” (Trişorul) (1930) a fost ecranizat sub regie proprie. Romanele lui Wallace vor fi traduse în 44 de limbi prin anii 1940.

Wallace suferă mult de pe urma succesului său, devine supraponderal (gras), îmbolnăvindu-se de diabet, care nefiind tratat, boala îi va deveni fatală într-o călătorie prin SUA moare la vâsrsta de 57 de ani.

In Germania (1959) este prezentat filmul „Der Frosch mit der Maske” (Broasca mascată), ceace a declanşat o popularitate deosebită a scriitorului englez, urmând 38 de ecranizări a romanelor sale în Europa de vest.

In anul 1999 arhivele filmelor criminalistice germane, acordă operelor lui Wallace premiul „Edgar Allan Poe”.

Cărti de Edgar Wallace


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON