Eleonora Costescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Eleonora Costescu (n. 20 februarie 1916, la Bucureşti - d. 6 noiembrie 2002, la Lipova) a fost o autoare şi o critică de artă română.

Tinereţea

Eleonora Costescu s-a născut la data de 20 februarie 1916 şi a avut o copilărie dificilă, fiindcă tatăl său George Costescu fusese dezmoştenit în urma căsătoriei sale cu Zenovia Agapi, mama Eleonorei, iar Primul Război Mondial şi ocuparea Bucureştilor de către trupele germane i-au lăsat fără locuinţă. Şi-a pierdut familia de mică şi a fost crescută de familia lui George De Roma, originară din Insulele Ioniene, care îi descoperă aplecarea pentru învăţătură şi artă, şi o susţine. Cu îmbărbătările profesorilor George Oprescu şi Nicolae Iorga urmează cursurile facultăţii de Litere şi Filosofie din Bucureşti, ieşind licenţiată "Cum laude" în 1939. Urmează o nouă perioadă dificilă în cursul celui de-al doilea război mondial şi în anii imediat următori.
[modifică] Cariera

În timpul războiului este infirmieră voluntară, primind Semnul de Distincţie nr. 584 în iunie 1942. În perioada stalinismului de după război, susţinerea lui George Oprescu îi permite să supravieţuiască (este angajată ca bibliotecară la facultate). Devine asistenta lui George Oprescu la catedra de Istoria Artei şi la Muzeul naţional de Artă populară, dar atât catedra, cât şi Muzeul, sunt desfiinţate în 1948, Muzeul de Artă populară fiind contopit în noul Muzeu de Artă al R.P.R., în timp ce clădirea sa devine Muzeul Comunismului (azi al Ţăranului Român).

În 1948, George Oprescu o angajează ca asistentă la Institutul de Arhivistică şi Muzeografie; este acceptată în Uniunea Artiştilor Plastici la secţia de Critică în 1956 şi devine apoi şefă a cabinetului de stampe. Se mărită cu pictorul Vasile Varga în 1958.

În 1959 însă, "organele de Partid şi de Stat" o "depistează" ca fiind de "origine nesănătoasă" (adică nu se trăgea din părinţi muncitori sau ţărani fără pământ) şi ca având un "sentimentalism burghez": ca urmare, este "epurată" şi retrogradată ca bibliotecară de bază. Urmează iar câţiva ani grei din care iese în 1963 câştigând concursul de cercetător ştiinţific la Institutul de Studii Sud-Est Europene al Academiei Române.

Situaţia i se ameliorează treptat şi în 1969 devine membră a Biroului secţiei de Critică din U.A.P., şi a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă; este autorizată să călătorească peste hotare.

Se pensionează în 1973 de la Institutul de Studii Sud-Est Europene (unde câştigase între timp concursul de cercetător principal) dar îşi continuă celelalte activităţi împreună cu soţul ei Vasile Varga. Printre altele, cei doi soţi adună o importantă colecţie de artă (sute de icoane, tablouri ai marilor maiştri internaţionali şi români, stampe, sculpturi, ceramică, artă populară) şi o bibliotecă, pe care o donează Muzeului de Artă din Lipova (deschis din iniţiativa lor în 1980 în casa lui Sever Bocu). Se stabilesc definitiv în Lipova în 1992 şi cumpără în oraş o proprietate în scopul de a întemeia acolo un cămin pentru artişti începători, sub oblăduirea "Fundaţiei Costescu-Varga" al cărei preşedinte este pictorul Dan Gherman.

Publicaţii

    * Gabriel Popescu (ESPLA, 1955)
    * Il Caravaggio (ESPLA, 1958)
    * Petraşcu (Ed. Meridiane, 1975)
    * Ion Andreescu (Ed. Meridiane, 1978)
    * Ivan Mestrović (Ed. Meridiane, 1978)
    * Începuturile artei moderne (Ed. Literară, 1983)
    * Artiştii Storck (Ed. "Arc 2000", 1996)

Pe lângă aceste cărţi, Eleonora Costescu a scris sute de articole în diferite publicaţii, periodice (Luceafărul, România literară, revista Artei şi altele) sau nu (ghiduri ale muzeelor de artă, cataloage, studii, colocvii, simpozioane, congrese)

Cărti de Eleonora Costescu

Cartea Petrascu
  1.  Detalii
  2.  Adaugă in coş

  3. Preţ 149.50 RON

Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON