Eugen Ovidiu-Chirovici

Biografie şi Bibliografie

 -
Eugen Ovidiu-Chirovici
Nascut 11 mai 1964, Fagaras.
Casatorit cu Mihaela Chirovici, economist, un fiu (in prezent studiaza economia la University of Cardiff).

Provin dintr-o familie de origine aromana, stabilita la finele secolului al XVlll-lea pe meleaguri romanesti. Pe la 1800, Sterie Chirovici este unul din ctitorii Bisericii din Caramidarii de Sus iar fiul lui, Gheorghe-Kiru, invatator, se stabileste la Alexandria, unde se casatoreste cu Ioana, fiica preotului unei parohii ortodoxe din Vidin. Strabunicul meu, Gheorghe Chirovici, se naste la 1850 si studiaza constructiile la Universitatea din Lepizig, dupa ce absolva scoala de marina la Triest. Este premiat de Regele Carol 1 la 1889 pentru actiunile in privinta imbunatatirilor funciare in mai multe zone ale Regatului si lucreaza ca functionar public pina la pensionarea lui, in 1928.
Doi dintre fiii lui – frati ai bunicului meu, Radu Chirovici – au fost pictori cunoscuti in epoca: George Chirovici (desenator si gravor) si Eugen Chirovici (intr-o vreme pictor al Casei Regale).

Bunicul meu – functionar public – a publicat critica de teatru si povestiri iar unul din fiii sau, George-Radu Chirovici, a fost scriitor si gazetar.

Dupa ce am absolvit in 1982 Liceul Radu Negru din Fagaras (matematica-fizica), am devenit, dupa efectuarea celor 9 luni de stagiu militar, student la ASE-Bucuresti, Facultatea de Comert, obtinind licenta (nota 9) in anul 1988. Dupa stagiatura la CPADM-Fagaras (prin repartitie) si o scurta perioada ca director economic al Editurii Uniunii Compozitorilor, am intrat in presa (Curierul national) in anul 1991. Intre 1992 si 2000, am ocupat succesiv functiile de redactor, sef sectie, redactor sef adjunct si redactor sef al Curierului national, colaborind in acest timp la numeroase posturi radio si tv (BBC, Europa libera, TVR, etc).

In anul 1989 am debutat in presa literara – Romania literara, Luceafarul, Vatra, Astra – iar in 1991 am publicat doua romane la Editura Calypso-Bucuresti: Masacrul si Comando pentru general.

In 2000 am preluat ca director executiv construirea postului B1TV, pe care l-am condus pina in anul 2002, cind am devenit consilier de stat pe chestiuni economice al Primului Ministru, dl. Adrian Nastase. Incepind cu 2003 am devenit presedinte al Agentiei Nationale pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii si Cooperatie iar incepind cu 2008 ocup functia de consilier al Consiliului de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei.

Mi-am completat studiile la University of Glasgow (1995, management de presa) si la EDI (Grupul Bancii Mondiale, Washington DC, 1996, finante internationale).

Am publicat in tara si in strainatate (Currier International, The New York Times, etc) peste 1.000 de articole si analize cu tematica economica.

Am publicat si urmatoarele volume de economie:

    * Romania. Zece ani dupa (Editura Eficient, 1999).
    * Natiunea virtuala. Eseu despre globalizare (Editura Polirom, 2001).
    * Religie, politica, bani (Editura Rao, 2005).
    * Noua economie. A,b,c pentru viitorii milionari. (Editura Rao, 2008)
    * Puterea (Editura Rao, 2009).

Alaturi de volumele de mai sus, am publicat si cinci volume de beletristica (romane) printre care A doua moarte (2006), Suflete la pret redus (2007), etc.

Detin trei titluri de Doctor Honoris Causa iar ca afilieri mentionez Marea Loja Nationala din Romania si Clubul de la Berna. Am primit mai multe premii pentru jurnalism si literatura iar in anul 2002 am fost decorat de Presedintele Republicii cu Ordinul Steaua Romaniei.

Cărti de Eugen Ovidiu-Chirovici


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON