Eugen Todoran

Biografie şi Bibliografie

 -
Profesorul Eugen Todoran s-a născut la 21 noiembrie 1918, în comuna Corneşti, judeţul Mureş.

Părinţii: Nicolae Todoran, preot, a decedat în anul 1919; mama, Victoria Todoran, funcţionară, şi-a crescut singură cei doi fii: Liviu şi Eugen.

A urmat şcoala primară la Cluj, iar studiile secundare la liceul Militar din Tîrgu-Mureş, la Liceul Grăniceresc "G. Coşbuc" din Năsăud şi la Liceul "Papiu Ilarian" din Tîrgu-Mureş, obţinând diploma de bacalaureat în 1938.

Între anii 1938 şi 1942 a urmat cursurile Facultăţii de Litere şi Filosofie din Cluj, mutată în 1940, după cedarea Transilvaniei de Nord, la Sibiu, pe care o absolvă strălucit, obţinând diploma de licenţă în specialitatea istoria literaturii române moderne şi estetică, cu teza Hyperion, demonic, elaborată sub conducerea lui D. Popovici. Aici, împreună cu Radu Stanca, I. Negoiţescu, C. Regman ş.a., participă la întemeierea Cercului Literar, care va da o nouă generaţie de scriitori şi de critici literari de orientare maioresciană. În 1946, împreună cu Henri Jacquier, Radu Stanca, Ion Negoiţescu, Cornel Regman, Deliu Petroiu şi I.D. Sîrbu, scoate "Revista Cercului Literar".

Între 1942 şi 1944 a urmat Scoala de Ofiţeri de Rezervă din Arad. Din septembrie 1944 până în noiembrie acelaşi an, când a fost rănit, a participat, ca sublocotenent combatant, la război în Banat şi Ungaria.
Între 1945 şi 1956 a funcţionat ca profesor de limba română la Scoala Pedagogică din Cluj, îndeplinind, un timp, şi funcţia de inspector şcolar. În 1949 a fost şi asistent la Facultatea de Litere din Cluj, Catedra de literatură română modernă, condusă de profesorul D. Popovici.
În anul 1956, a fost invitat ca lector la nou-înfiinţata Facultate de Filologie din Timişoara. De la început s-a impus atât prin calitatea ştiinţifică deosebită a cursurilor de Folclor literar, de Istoria literaturii române (perioada clasicilor) şi de Critică literară, cât şi prin cercetările de istorie şi critică literară, începute încă din perioada studenţiei.
În 1968 a obţinut titlul de doctor în filologie la Universitatea din Bucureşti, cu teza: Lucian Blaga. Mitul poetic şi dramatic.
În anul 1963 a devenit conferenţiar, iar în 1969, profesor universitar.
    Între 1963 şi 1977 a fost şef al Catedrei de literatură română de la Facultatea de Filologie a Universităţii din Timişoara.
    Din 1965 până în 1968 a ocupat funcţia de decan al Facultăţii de Filologie, calitate în care a contribuit decisiv la înnoirea şi dezvoltarea învăţământului universitar umanist din Timişoara.
    S-a pensionat în 1984, dar şi-a continuat activitatea universitară ca profesor consultant, conducător de doctorat şi ca savant unanim recunoscut.
    În 1990, din iniţiativa cadrelor didactice de la Universitatea din Timişoara a fost numit rector, iar în 1992 a fost reales în această funcţie, pe care a deţinut-o până în 1996. În acest răstimp a creat o instituţie universitară profund restructurată, de nivel naţional, cu numeroase şi trainice relaţii internaţionale.
    De-a lungul anilor, profesorul Eugen Todoran s-a implicat profund în viaţa ştiinţifică şi culturală a Universităţii, a Timişoarei şi a ţării, în calitate de redactor al volumelor de Folclor literar, de redactor adjunct al "Analelor Universităţii din Timişoara", Seria Stiinţe Filologice, de preşedinte al Cercului de folclor al Universităţii, preşedinte al filialei din Timişoara a Societăţii de Stiinţe Filologice, preşedinte al concursurilor naţionale de limbă şi literatură română, ori ca membru în Asociaţia Oamenilor de Stiinţă şi îndeosebi ca membru marcant al Uniunii Scriitorilor din România, unde a fost primit în 1973.
    Pentru opera s-a ştiinţifică, alcătuită din 15 cărţi şi 216 studii, a fost distins cu numeroase premii şi diplome, dintre care amintim: două premii ale Uniunii Scriitorilor - Filiala Timişoara (1973, 1981), un premiu al Uniunii Scriitorilor din România (1984), un premiu al Academiei (1984), Marele premiu "Lucian Blaga" decernat de Uniunea Scriitorilor în 1991.
    A trecut în veşnicie, pe neaşteptate, la 9 august 1997.

Cărti de Eugen Todoran


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON