Eugene O*Neill

Biografie şi Bibliografie

 -
Eugene Gladstone O'Neill (n. 16 octombrie 1888, New York – d. 27 noiembrie 1953) a fost dramaturg american, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1936.

Motivația Juriului Nobel

"pentru puterea, onestitatea și emoțiile profunde ale operelor sale dramatice, care întruchipează o concepție originală a tragediei".

Date biografice

Eugene Gladstone O'Neill s-a născut la New York, într-unul din hotelurile de pe Broadway, fiu al actorui James O'Neill, al cărui rol în Contele de Monte Cristo îl făcuse celebru în întreaga țară. Copil fiind, Eugene și-a însoțit tatăl în turnee, apoi a frecventat variate școli și în 1906 a intrat la universitatea din Princeton, unde nu a rămas decât un an.

O experiență de viață deosebit de diversă - a încercat tot felul de meserii de la căutător de aur până la reporter de ziar - s-a reflectat în fondul dramatic din care au izvorât operele lui O'Neill. În peregrinările care l-au dus în multe părți ale lumii, o atracție constantă a constituit-o marea și viața chinuită a oamenilor ei.

Între anii 1912 - 1913, O'Neill a fost spitalizat într-un sanatoriu de tuberculoși, unde a făcut ample lecturi din literatura dramatică, cu deosebire din Ibsen și Strindberg. Momentul acesta a fost decisiv pentru orientarea sa ulterioară. În 1914 s-a înscris la cursurile de dramă ale profesorului George Pierce Baker de la Harvard, predate în cadrul așa-numitului "47 Workshop". După un an le-a părăsit pentru a se asocia trupei de artiști amatori "Provincetown Players". Această trupă îi va juca prima piesă într-un act Bound East for Cardiff (Îmbarcat pentru Cardiff), și apoi mutându-și sediul la New York, în Greenwich Village, va prezenta în continuare noile piese într-un act ale tânărului dramaturg.

O'Neill câștigă atenția criticii și a publicului abia în 1920 cu piesa Dincolo de orizont, care a marcat începutul unei noi ere în teatrul american contemporan.

Bibliografie

    Bound East for Cardiff - (Îmbarcat pentru Cardiff), (1916)
    The Moon of the Caribbees - (Luna Caraibilor), (1918)
    Beyond the Horizon - (Dincolo de orizont), (1920) (premiul Pulitzer, 1920)
    The Emperor Jones - (Împăratul Jones), (1920)
    Anna Christie, 1921 (premiul Pulitzer, 1922)
    The Hairy Ape - (Maimuța păroasă), (1922)
    Desire Under the Elms - (Patima de sub ulmi), (1924)
    The Great God Brown - (Marele zeu Brown), (1926)
    Marco Millions, (1927)
    Strange Interlude - (Straniul interludiu), 1928
    Mourning Becomes Electra - (Din jale se întrupează Electra), (1931)
    Ah, Wilderness! - (O, sălbăticie!), (1933)
    A Moon for the Misbegotten - (Luna dezmoșteniților), (1943)
    The Iceman Cometh - (Vine omul cu gheața), (1946)
    Long Day's Journey Into Night - (Lungul drum al zilei către noapte), (1956) (premiul Pulitzer,1957)
    A Touch of the Poet - (Fire de poet), (1958)
    More Stately Mansions (1967)

Cărti de Eugene O*Neill


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON