George Sovu

Biografie şi Bibliografie

 -
George Nicolae Şovu (n. ianuarie 1935) este un romancier, autor de proză  scurtă, scenarist, inspector şcolar, autor de manuale de limbă şi literatură română. Este autorul scenariilor  pentru celebra serie de filme Liceenii.

Romancier

A scris romane de dragoste şi mai ales inspirate din lumea adolescenţilor, stilul său constituind reluarea unei „tradiţii” interbelice, mai apropiată de literatura de consum (paraliteratură).[necesită citare]

Scenarist

Succesul seriei de filme Liceenii se datorează în mare parte implicării lui George Şovu ca scenarist; deşi numele filmelor nu indică o succesiune anume, personajele şi împrejurările alese – viaţa de liceu – determină o asemenea unitate. Un „exerciţiu pregătitor” pentru seria Liceenilor, unde îşi fac debutul câteva dintre personajele impuse mai târziu, a fost Declaraţie de dragoste (1985), în regia aceluiaşi Nicolae Corjos. În schimb, seria demarată în 1987 cu filmul eponim (Liceenii), s-a continuat prin Extemporal la dirigenţie (lansat în acelaşi an, 1987) şi Liceenii rock 'n' roll, lansat în 1992.

Scenariul celui din urmă se depărtează ca abordare de primele filme, colaborând cu regia şi imaginea pentru a crea un produs emancipat, liber de constrângerile aduse filmului înainte de 1989. Scenariul pentru Liceenii rock'n'roll descrie unele dintre primele scene de dragoste cu nuditate explicită întâlnite în filmul românesc post-decembrist. Dintre ele, scena la care se face referire cel mai adesea se petrece la Dana acasă, când ea şi Mihai fac dragoste.

O abordare cu atât mai diferită este cea din Liceenii în alertă, realizat în 1993 sub regia lui Mircea Plângău, conceput ca film poliţist cu nelipsitele accente comice. Scenariul imaginează peripeţiile foştilor colegi de liceu, ajunşi la vârsta adultă.

Scrieri publicate

    * Declaraţie de dragoste (roman, 1978). Editura Albatros, Bucureşti
    * Furtuna de mai (1985)
    * Jarul din palmă (1986)
    * Extemporal la dirigenţie (1987)
    * Dans în foişor (1993)
    * Liceenii în alertă (1993)
    * Romanele alăturate scenariilor pentru seria Liceenii (în număr de cinci, inclusiv Declaraţie de dragoste) au fost republicate de editura Garamond în 2003.

Cărti de George Sovu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON