Gheorghe Marin*

Biografie şi Bibliografie

 -
Gheorghe Marin (n. 1 ianuarie 1952, satul Negru Vodă, judeţul Constanţa) este un amiral român, care îndeplineşte în prezent funcţia de şef al Statului Major General al Armatei României (din 2006).

Cariera profesională

Gheorghe Marin s-a născut la data de 1 ianuarie 1952, în satul Negru Vodă (judeţul Constanţa) şi a parcurs sistemul de pregătire preuniversitar din societatea civilă. În perioada 1970-1974, a urmat cursurile Institutului de Marină "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, la absolvirea căruia a fost încadrat în funcţia de comandant serviciu de luptă navigaţie şi transmisiuni la Divizionul de vedete purtătoare de rachete (1974-1978). În perioada studenţiei a fost coleg de facultate timp de doi ani cu Traian Băsescu, viitorul preşedinte al României.

După absolvirea cursurilor Facultăţii de Arme Întrunite din cadrul Academiei de Înalte Studii Militare din Bucureşti (1978-1980), a revenit la acelaşi divizion în calitate de comandant de navă (1980-1981). În perioada anilor 1981-1985, lucrează ca ofiţer de stat major în Secţia Operaţii a Statului Major al Forţelor Navale, apoi ca şef al Atelierului de proiectare-programare din Centrul de Calcul al Forţelor Navale (1985-1989).

În paralel, începând din anul 1982 este student al Facultăţii de Planificare şi Cibernetică Economică din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, ale cărei cursuri le absolvă în anul 1987.

Între anii 1989-1995, deţine funcţia de şef al Centrului de Calcul al Forţelor Navale. În anul 1993, obţine titlul ştiinţific de Doctor în Ştiinţe Militare, specialitatea conducere şi automatizarea conducerii trupelor, cu teza de doctorat "Fundamentarea complexă a procesului decizional privind folosirea în luptă a forţelor de lovire ale Marinei Militare". A fost apoi în perioada 1995-1999, comandantul Brigăzii de Cercetare şi Observare Radioelectronică a Forţelor Navale.

După absolvirea Cursului internaţional de strategie şi economie a apărării organizat la Colegiul "George C. Marshall" din Germania (1999), în acelaşi an comandorul prof. univ. dr. Gheorghe Marin este numit în funcţia de comandant (rector) al Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, funcţie pe care o deţine între anii 1999-2003. Pe data de 25 octombrie 2000 a fost avansat la gradul de contraamiral de flotilă (cu 1 stea).

În această perioadă, îşi continuă studiile postuniversitare de specialitate, absolvind Colegiul Naţional de Apărare (2000), un Master în domeniul management - marketing în transporturi navale, porturi, zone libere şi burse, desfăşurat la Constanţa (2002), precum şi Cursul pentru generali şi amirali la Colegiul NATO din Roma (2003).

La 24 octombrie 2003 a fost avansat la gradul de contraamiral şi numit în funcţia de director al Statului Major General (2003-2004). De la data de 1 aprilie 2004, deţine funcţia de şef al Statului Major al Forţelor Navale (2004-2006), iar pe 29 noiembrie 2005 a fost avansat la gradul de viceamiral cu trei stele.

Activitatea didactică şi publicistică

În paralel cu activitatea sa militară, a fost şi cadru didactic în cadrul Facultăţii de Matematică-Informatică (Universitatea Ovidius, Constanţa) în perioada 1993-2000, cu gradul didactic de lector (1993-1996) şi apoi de conferenţiar (1996-2000).

Între anii 2000-2003,îndeplineşte şi funcţia de profesor universitar în cadrul Catedrei de Matematică şi Informatică la Facultatea de Marină Civilă din cadrul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, unde predă cursul de Programarea Calculatoarelor. Din anul 2002 a primit drept de conducere la doctorat, în domeniul "Ştiinţe Militare" la Universitatea Naţională de Apărare. Predă şi în prezent la Academia Navală în calitate de profesor asociat.

Printre domeniile preferate, enumeră: matematica aplicată, informatica şi programarea calculatoarelor.

Amiralul prof. univ. dr. Gheorghe Marin este autorul a 20 de cărţi, 8 manuale şi 9 tratate de specialitate. Lucrările sale sunt axate în special în domeniul managementului militar şi al programării calculatoarelor. Dintre acestea amintim:

-în domeniul managementului militar

    * Conducerea în domeniul militar - studii (Ed. Militară, Bucureşti, 1989);
    * Eficienţa cercetării şi mascării (Ed. Militară, Bucureşti, 1990);
    * Câmpul de luptă cibernetizat (Ed. Militară, Bucureşti, 1991);
    * Hotărârea comandantului în viziune sistemică (Ed. Academiei de Înalte Studii Militare, 1993);
    * Riscul şi decizia militară (Ed. Militară, Bucureşti, 1994);
    * Puterea maritimă şi diplomaţia navală (Ed. Militară, Bucureşti, 1998);
    * Utilizarea forţelor navale în operaţii de sprijin al păcii (Ed. Academiei Navale "Mircea cel Bătrân", Constanţa, 2000);
    * Activitatea statelor majore în viziunea forţelor armate NATO (Constanţa, 2001).

-în domeniul programării calculatoarelor

    * Visual FoxPro 5.0. Programare prin exemple (Ed. Ovidius University Press, Constanţa, 1999);
    * Tehnici de elaborare a aplicaţiilor pentru baze de date (Ed. Ovidius University Press, Constanţa, 1999);
    * Baze de date relaţionale. Concepte. Sistemul Foxpro. Aplicaţii (Ed. Ovidius University Press, Constanţa, 1999);
    * Introducere în AutoLisp prin exemple (Constanţa, 2001);
    * Limbajul C - Programare prin exemple (Constanţa, 2001);
    * Limbaje MySQL şi PHP. Programare WEB sub Windows (Constanţa, 2003);
    * Proiectare asistată de calculator. AutoCAD şi AutoLISP (Constanţa, 2004) etc.

De asemenea, amiralul Gheorghe Marin a publicat peste 70 articole în România în reviste de specialitate, precum şi în revistele din străinătate. Menţionăm următoarele:

    * Simularea navală şi rolul ei în pregătirea acţiunilor de luptă, Buletinul Marinei Militare, nr.1/1992;
    * Substituting energy technology, Natural Resources and Energy: Non-Dissipation and Management an International Journal (New York, SUA, 1995);
    * Sistemul cibernetic de acţiune submarin - antisubmarin, Buletinul Academiei de Înalte Studii Militare nr.2/1997;
    * Componenta informatică a războiului informaţional (2001)
    * Consideraţii privind rolul forţelor navale într-o mare închisă (2001) etc.

În calitate de profesor doctor şi prin aportul adus în domeniul cercetării ştiinţifice (a publicat 22 de cărţi şi mai mult de 70 de articole) a devenit membru în prestigioase asociaţii militare şi ştiinţifice, pe plan naţional şi internaţional, dintre care:

    * Asociaţia Generală a Economiştilor din România;
    * Academia Oamenilor de Ştiinţă din România - membru corespondent;
    * Asociaţia Internaţională a Profesorilor de Marină;
    * Asociaţia Balcanică a Mediului (BENA);
    * Consiliul ştiinţific al Institutului Român de Cercetări Marine;
    * Fundaţia Colegiului Naţional de Apărare;
    * Asociaţia George C. Marshall - România

Primul amiral ce conduce Statul Major General

Începând cu data de 13 septembrie 2006, viceamiralul dr. Gheorghe Marin îndeplineşte funcţia de şef al Statului Major General al Armatei Române. Prin numirea lui Gheorghe Marin la conducerea Statului Major General s-a înregistrat o premieră, deoarece din anul 1860 şi până la numirea lui Marin în funcţia de şef al Statului Major General, Armata României nu a mai fost condusă de un marinar.

La data de 3 noiembrie 2006, viceamiralul Gheorghe Marin, şeful Statului Major General, a fost înaintat la gradul de amiral (echivalentul unui general cu patru stele) prin decret semnat de preşedintele României, Traian Băsescu. [3] Funcţia pe care acesta o ocupă în momentul de faţă este cea care i-a permis să fie avansat în gradul respectiv. Într-un interviu acordat în Ziarul de Constanţa, amiralul Gheorghe Marin declara că "un asemenea grad, care are la bază o funcţie, presupune o şi mai mare responsabilizare în conducere, dar şi o altă deschidere către NATO".

Gheorghe Marin a devenit astfel primul amiral activ cu patru stele al armatei române.

De la numirea sa ca şef al Statului Major General, amiralul Gheorghe Marin a inclus şantierul naval militar de la Mangalia într-un program de lărgire a flotei militare româneşti. Se plănuieşte dezvoltarea unui program de înzestrare pentru forţele navale. "Este vorba de patru corvete şi patru nave vânător de mină, ceea ce înseamnă că, alăturat celor trei fregate, vom avea forţe navale competitive la Marea Neagră. Navele urmează să fie construite în şantierul naval militar Mangalia, pentru că vrem să dotăm armata cu producţie românească", a afirmat Sorin Frunzăverde, ministrul apărării naţionale. Pentru modernizarea forţelor Navale, Ministerul Apărării va contracta credite de aproximativ 26 miliarde RON.

Amiralul Gheorghe Marin este căsătorit şi are o fiică. Cunoaşte limba engleză pe care o vorbeşte foarte bine.

În cei peste 30 de ani de carieră militară, amiralul Gheorghe Marin a comandat o navă numai un singur an în perioada 1980-1981, cand a fost comandantul unei vedete purtătoare de rachete. În ierarhia navelor de luptă, vedeta este o navă de mici dimensiuni. În rest, amiralul Marin a avut multe alte funcţii, dar toate au fost pe uscat, în ciuda faptului că actualul şef al Statului Major General a absolvit Institutul de Marină.

Cărti de Gheorghe Marin*


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON