Gregorian Bivolaru

Biografie şi Bibliografie

 -
Gregorian Bivolaru (numit şi "Grieg" de către apropiaţii săi) este profesor de yoga şi fondatorul Mişcării de Integrare Spirituală în Absolut. În noiembrie 2005 a fost ales membru pe viaţă, cu drepturi depline, al Consiliului Mondial Yoga, cel mai înalt for de conducere al Federaţiei Internaţionale de Yoga.

Înainte de 1989

Gregorian Bivolaru s-a născut la 12 martie 1952 în Tărtăşeşti. A absolvit liceul "Gheoghe Şincai" în Bucureşti în anul 1971. În timpul şcolii îşi petrece cea mai mare parte din timp în biblioteci citind tot ce găseşte despre fizică, chimie, alchimie, parapsihologie, psihanaliză, medicină şi sexologie. În această perioadă descoperă spiritualitatea răsăriteană şi începe să studieze şi să practice yoga.

Tot în acest an (1971) s-a angajat ca muncitor necalificat la Antrepriza de Metrou Bucureşti pe postul de instalator; în paralel începe să predea primul său curs de yoga. Serviciile secrete române încep deja să-l monitorizeze datorită corespondenţei sale cu marele istoric al religiilor, filozof şi scriitor Mircea Eliade, considerat de regimul comunist inamic public datorită preocupărilor acestuia din urmă pentru sistemul yoga şi spiritualitatea răsăriteană.

În 1977, a fost acuzat de răspândire de materiale pornografice, fiind condamnat la un an de închisoare, an pe care nu l-a executat în întregime datorită unei graţieri colective, ca urmare a unui decret al preşedintelui Nicolae Ceauşescu.

A început să predea oficial yoga practică în Bucureşti în anul 1978. În această perioadă colaborează cu Ministerul Sănătăţii şi cu Asociaţia de Medicină psihosomatică din Bucureşti.


MISA

După decembrie 1989, practica yoga a fost din nou permisă şi Gregorian Bivolaru a înfiinţat Mişcarea de Integrare Spirituală în Absolut(MISA). MISA devine cea mai mare şcoală de yoga din România, având peste 30.000 de membri. Gregorian Bivolaru are meritul de a introduce în practica spirituală o nouă şi originală metodă de meditaţie cunoscută sub numele de Spirală Yang, group de meditaţie unde sute sau chiar mii de oameni aşezaţi alternativ bărbat, femeie în ordinea succesiva a semnelor zodiacale se ţin de mâini pentru a forma o spirală ce se roteşte în sens contrar acelor de ceasornic.

Gregorian Bivolaru a fost membru onorific al European Yoga Council până in Aprilie 2008, dată la care a fost exclus din aceasta şi din asociaţiile afiliate.

    Shri Yogacharya Ajita, în calitate de preşedinte al Consiliului European de Yoga al Alianţei Europene de Yoga, a anunţat Federaţia Internaţională de Yoga următoarele: "Am decis oficial ca Mihai Stoian, Grieg Bivolaru şi toate persoanele legate de MISA / NATHA sa fie excluse fără întârziere din organizaţia noastră şi calitatea de membru sa le fie retrasă, pentru că s-a dovedit că nu sunt interesaţi de nici o formă de yoga, că se folosesc chiar de yoga ca de un paravan pentru practici ilegale, că nu respectă regulile şi standardele organizaţiei noastre, că manifestă o lipsă inimaginabilă de integritate morala şi că nu pot fi convinşi să îşi schimbe atitudinea."

Această excludere a fost ulterior urmată de o serie de articole pe situl oficial al MISA, în care mişcarea işi prezintă poziţia.

Probleme juridice

După câţiva ani, mentalitatea comunistă împotriva oricărei forme de organizare non-guvernamental a început să se manifeste virulent, iar activitatea lui Gregorian Bivolaru devine tot mai incomodă si nedorită. Nicolae Ceauşescu a interzis cursurile de yoga şi în general toate cursurile care aveau origini orientale (artele marţiale, meditaţia transcedentală, acupunctură, etc.).

Gregorian Bivolaru a continuat însă să predea yoga, în ciuda interdicţiei. În anii care au urmat, Securitatea l-a supravegheat, i-au fost instalate microfoane, a fost supus percheziţiilor, a fost arestat si torturat, atât el, cât şi câţiva dintre discipolii săi apropiaţi. Bivolaru a petrecut aproape 2 ani în închisoare, pentru vina de a fi predat yoga. În semn de protest a evadat în 1984 din penitenciarul Rahova, folosind "anumite modalităţi paranormale".

În august 1989 regimul comunist l-a internat la spitalul Poiana Mare de lângă Piteşti cu diagnosticul următor: "dezvoltare paranoică a personalităţii, cu elemente obsesivo-fobice pe fond psihopat schizoid". Acest diagnostic este infirmat de către o comisie medicală în ianuarie 1990 şi Gregorian Bivolaru este repus în libertate.

După decembrie 1989, deşi practica yoga a fost din nou permisă, Gregorian Bivolaru continuă să fie persecutat, lucru confirmat de către rapoartele Amnesty International, Apador-CH şi ale altor organizaţii de apărare a drepturilor omului şi mai nou de către justiţia suedeză. Aceste persecuţii au culminat în data de 18 martie 2004 când aproximativ 300 de politişti şi jandarmi, însoţiţi de procurori, au pătruns în forţă, fără somaţie, atât în casa acestuia, cât şi în 16 imobile proprietate personală a unor practicanţi yoga şi membri M.I.S.A. şi au operat confiscări de bunuri. Bunuri, pe care nu le-au mai returnat deşi împotriva proprietarilor acelor bunuri nu există nici măcar o singură acuzaţie oficială.

Actualmente este acuzat de opt infracţiuni, printre care act sexual cu o minoră, evaziune fiscală şi trecerea frauduloasă a frontierei. Procesul care îi este intentat trenează de patru ani, deoarece procuratura nu prezintă dovezi concludente, cu toate că SRI-ul a recunoscut că-l monitorizează de peste 10 ani.

Din aceste motive apropiaţii săi, dar şi autorităţi din Uniunea Europeană cum ar fi: Comisia Parlamentară pentru drepturile omului din Parlamentul Finlandez; parlamentarul european Ulla Sandbaeck sau organizaţii specializate în apărarea drepturilor omului (Amnesty International, Apador-CH) acuză statul român de persecuţii, de încălcarea drepturilor omului şi de probleme grave în justiţie.

Gregorian Bivolaru este dat în urmărire generală pe 4 iulie 2004 pe baza unui mandat de arestare care expiră în octombrie 2004, prelungirea acestuia urmând să fie judecată de către tribunalul din Sibiu. Un al doilea mandat de arestare este emis în data de 15 aprilie 2005 sub acuzaţia de "trafic de persoane şi infracţiuni asociate crimei organizate". Şi de această dată a fost încălcată procedura legală (în primul rând dreptul la apărare, prezenţa avocatului nefiind admisă).

În martie 2005 Gregorian Bivolaru cere azil politic în Suedia motivând că nu are încredere în obiectivitatea justiţiei române. Pe 4 aprilie 2005, Poliţia suedeză din Malmö îl reţine pe Gregorian Bivolaru la orele 13, în timp ce acesta se află la o a doua întrevedere (prima având loc cu aproximativ două săptămâni înainte) la Biroul de Imigrări. După aceasta, Ministerul Justiţiei din România începe, prin intermediul Interpol, procedurile de extrădare.

Cererea de extrădare formulată de autorităţile române împotriva lui Gregorian Bivolaru a fost respinsă de cea mai înaltă instanţă suedeză. În data de 21 octombrie 2005, în jurul orei 11, a fost făcută publică decizia definitivă prin care s-a respins cererea de extrădare, după ce în data de 20 octombrie 2005 mentorul MISA a fost pus in libertate.

Completul de judecată format din cinci judecători ai Curţii Supreme din Stockholm a ajuns la concluzia că Gregorian Bivolaru nu are nici o şansă să aibă parte de un proces echitabil în România. Sentinţa Curţii Supreme, redactată pe 12 pagini, este un adevărat rechizitoriu împotriva Justiţiei din România. Judecătorii au motivat decizia luată prin faptul că au convingerea că în România, liderul MISA ar fi urmărit de autorităţi pe nedrept şi persecutat din cauza convingerilor sale. Instanţa suedeză a apreciat că acuzaţiile aduse lui Gregorian Bivolaru de autorităţile române nu au fundament real, ci au fost fabricate din dorinţa de a distruge cea mai mare şcoală de yoga din Europa.

Anette Swedow, procurorul şef însărcinat cu ancheta în cazul Gregorian Bivolaru, a declarat: ,,Decizia finală prevede că Gregorian Bivolaru nu va fi extrădat în România. Decizia spune că, dacă acesta va fi extrădat în România, există un risc ca el să fie deportat, persecutat şi hărţuit din cauza ideilor lui religioase pe care le pune în practică în mişcarea de yoga.’’

Această decizie a fost transmisă oficial Ministerului de Justiţie din România în data de 16 decembrie 2005. În urma primirii acestei decizii, Ministrul Justiţiei, Monica Macovei i-a trimis procurorului general o solicitare prin care cere verificarea de urgenţă a modului în care s-au realizat anchetele în cazul lui Gregorian Bivolaru. Adresa a fost trimisă şi preşedintelui Consiliului Suprem al Magistraturii, Dan Lupaşcu.

Lucrări publicate

Autor:

   1. Fericirea pentru fiecare. (Editura Ram)
   2. Căi şi tehnici de evoluţie spirituală (Gregorian Bivolaru şi Viorel Roşu) (Editura Ananda, 1995), 352 pag.
   3. Karma yoga - Yoga instantanee a vieţii cotidiene (broşură)
   4. Fericirea şi misterul subconştientului (broşură)
   5. Misterele spiralei yoghine yang (broşură)
   6. Arta iubirii în Orient (Bucureşti, Ed. Anandakali, 2000), 140 pag.
   7. Minienciclopedie de medicină naturistă românească (Bucureşti, Editura Ram, 1994), 425 pag.
   8. Secretul terapiilor extraordinare cu ozon şi oxigen (Bucureşti, Editura Shambala, 1997), 76 pag.
   9. Cromoterapia (Editura Shambala)
  10. YIN-YANG - Secrete şi reţete (Editura Shambala)
  11. Ghidul efectelor aditivilor alimentari uzuali (Bucureşti, Editura Shambala, 2000). 224 pag.
  12. Enciclopedia naturistă a afrodisiacelor (vol.1 si vol.2) (Editura Shambala)
  13. Taina menstruaţiei - Secretele fiziologice ale femeii (Editura Shambala)
  14. Alimentaţia şi terapia naturistă cu cereale (Editura Dakini)
  15. Cartea misterelor - O antologie a faptelor stranii (Bucureşti, Editura Shambala, 1999), 280 pag.
  16. Mari iniţiaţi ai tradiţiei ayurveda, vol I: Tradiţia divină (Editura Shambala)
  17. Enciclopedia naturistă a vitaminelor (Editura Shambala)
  18. Numărul de aur. Misterele dezvăluite ale numărului de aur cel tainic al Marii Puteri Cosmice Tripura Sundari, vol.I, II (Editura Shambala)
  19. Enciclopedia naturistă a elementelor minerale (Editura Shambala)
  20. How we can communicate within ourselves with the divine, (Natha)
  21. Aforisme (broşură)
  22. Cum putem dialoga în intimitatea fiinţei noastre cu DUMNEZEU (broşură)

Traducere şi adaptare:

   1. Paramahansa Yogananda - Autobiografia unui yoghin (Bucureşti, Editura Ram, 1994), 447 pag.
   2. Francmasoneria - Misterele dezvaluite ale unei gigantice conspiraţii satanice planetare (Bucureşti, Editura Shakti, 1995), 143 pag.
   3. Kali yuga - epoca decăderii spirituale reflectată în cele mai faimoase profeţii orientale şi occidentale (broşură)
   4. Susunaga Weeraperuma - Omagiu unui yoghin extraordinar: Yoga Swami (broşură)
   5. Khalil Gibran - Vocea Maestrului (Bucureşti, Editura Shambala, 1999), 95 pag.
   6. Jakob Lorber - Taina dezvaluită a celor trei zile care au fost petrecute de Iisus la templu (Bucureşti, Editura Shambala şi Editura Deceneu, 1999), 126 pag.
   7. Jakob Lorber - Marea evanghelie a lui Ioan (vol.I, II, III, IV) (Bucureşti, Editura Shambala, 2000, 2002, 2003, 2003), 272 pag., 283 pag., 283 pag, 263 pag.
   8. Misterele fascinante ale helioterapiei - Sănătate şi energie divină captate prin expunerea la lumina soarelui
   9. Şcoala iniţiatică a viselor (broşură)
  10. Balayogi. Alchimia tainică a tăcerii (broşură)
  11. Betty J. Eadie - Scăldată în lumina divină (broşură)
  12. Mãrturii formidabile despre lumea de dincolo- (fragment din "Autobiografia unui yoghin" de Parmahansa Yogananda) (broşură)

Cărti de Gregorian Bivolaru


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON