H.G. Wells

Biografie şi Bibliografie

 -
Herbert George Wells (21 septembrie 1866  - 13 august 1946), cunoscut mai bine ca H. G. Wells, a fost un scriitor englez, cunoscut mai ales pentru cărţi science fiction ca Maşina timpului, Războiul lumilor, Omul invizibil, Primul om pe lună şi Insula Doctorului Moreau. A publicat între 1895 şi 1901: „Maşina timpului”, „Insula doctorului Moreau”, „Omul invizibil”, „Războiul lumilor” şi „Primii oameni pe Lună”. A fost un scriitor prolific producând opere în multe genuri, incluzând nuvele contemporane, istorie şi comentarii sociale. A fost un socialist declarat şi un pacifist, operele sale mai târzii devenind tot mai politice şi didactice. Doar primele sale nuvele ştiinţifico-fantastice sunt foarte citite astăzi. Atât Wells, cât şi Jules Verne sunt deseori numiţi „părinţii genului ştiinţifico-fantastic”.

Biografie

Copilăria

Herbert George Wells, al patrulea şi ultimul copil al lui Joseph Wells (fost grădinar şi la acel moment conducând un magazin şi amator de cricket) şi al soţiei sale Sarah Neal (o fostă servitoare), s-a născut la Atlas House, 47 High Street, Bromley în districtul Kent la 21 septembrie 1866. Familia sa făcea parte din clasa mijlocie inferioară. O moştenire le-a permis să achiziţioneze un magazin de bibelouri dar şi-au dat seama că nu va fi niciodată o preocupare prosperă: marfa era veche şi uzată iar locaţia era săracă. Au reuşit să câştige nişte bani dar puţini veneau din magazin. Joseph vindea batoane, mingi de cricket şi alte echipamente la meciurile pe care le juca şi primea o sumă incertă de bani din meciuri deoarece la vremea aceea nu existau jucători de cricket profesionişti şi plata provenea din donaţii sau plăţi mici de la cluburile pentru care erau jucate meciurile.

Un eveniment important din copilăria micului Wells a fost un accident pe care l-a avut în 1874 care l-a lăsat imobilizat în pat cu un picior rupt. Pentru a-şi petrece timpul a început să citească cărţi din bibliotecă locală aduse de tatăl său. A ajuns repede devotatul altor lumi şi vieţi la care îi dădeau acces cărţile; tot ele i-au stimulat dorinţa de a scrie. Mai târziu în acelaşi an a intrat la Academia Comercială Thomas Morely o şcoală privată înfiinţată în 1849. Predarea era precară iar curriculum era axat ,aşa cum va declara mai târziu Wells, pe producerea unui scris frumos şi executarea de sume utilizate de comercianţi. Wells a studiat la Academia Morley până în 1880. În 1877 tatăl său, Joseph Wells şi-a fracturat coapsa. Accidentul a pus capăt carierei lui în cricket iar câştigurile lui ca deţinătorul unui magazin nu erau destule pentru a compensa pierderea lui.

Nemaifiind capabili de a se susţine financiar familia a decis să îşi plaseze copiii ca învăţăcei la diferite ocupaţii. Din 1881 până în 1883 Wells a avut o nefericită perioadă ca postăvar la Southsea Drapery Emporium. Experienţele sale au fost mai târziu utilizate ca inspiraţie pentru nuvelele sale "Roţile Norocului" şi "Kipps".

Mama şi tatăl lui Wells nu se împăcau prea bine unul cu celălalt (ea era protestantă iar el un liber cugetător) iar când ea s-a întors să lucreze ca servitoare (în Uppark, o casă în Sussex) o condiţie a locului de muncă a fost ca să nu aibă spaţiu pentru soţ sau copiii. Ca urmare ea şi Joseph au dus vieţi separate deşi nu au divorţat niciodată şi nu au avut alte relaţii. Cât pentru Wells nu numai că a picat ca postăvar dar şi ca asistent chimist şi după fiecare eşec se ducea la Uppark unde stătea până când un nou început putea fi aranjat pentru el. Din fericire pentru Wells, Uppark deţinea o minunată bibliotecă de care a devenit foarte interesat citind lucrările multor clasici, incluzând "Republica" lui Plato şi "Utopia" lui More.

Profesor

În 1883 şeful lui Wells l-a dat afară fiind nesatisfăcut de munca lui (un verdict cu care Wells avea să fie de accord mai târziu) iar tânărul era departe de a fi nemulţumit de acest rezultat. Mai târziu în acel an a devenit profesor asistent la Midhurst Grammar School în West Sussex până când a obţinut o bursă la Şcoala Normală de Ştiinţă (mai târziu Colegiul Regal de Ştiinţă) în Londra studiind biologia cu T.H. Huxley. Mai târziu a ajutat la înfiinţarea Asociaţiei Regale a Colegiului Ştiinţei devenind în 1909 primul ei preşedinte. Wells a studiat în noua lui şcoală până în 1887 cu o alocaţie săptămânală de 21 shilings datorită bursei. Aceasta trebuia să fie o sumă comfortabilă dar în autobiografia sa Wells spune mereu despre cât de foame îi era, fotografiile sale din acea epocă confirmând acest lucru.

A intrat repede la Societatea de dezbateri a şcolii. Aceşti ani marchează începutul intereselor sale în reformarea societăţii. La început apropiind subiectul prin "Republica" lui Plato s-a orientat rapid spre ideile contemporane despre socialism aşa cum erau exprimate de Fabian Society şi din lecturile trimise la Kelmscott House, casa lui William Morris. A fost totodată printre fondatorii "The Science School Journal" o revistă şcolară care îi permitea să îşi exprime părerile despre literatură şi societate, la fel ca să îşi încerce talentul în ficţiune: prima versiune a nuvelei "Maşina timpului" a fost publicată aici sub numele de "Cronica Argonauţilor".Anul şcolar 1886-1887 a fost ultimul an al studiilor sale. Deşi a trecut cu brio examenele de al biologie şi fizică, lipsa lui de interes în geologie a dus la eşecul său de a trece şi pierderea bursei. Doar în 1890 Wells a obţinut o diplomă în Zoologie de la Universitatea dein Londra Programul Extern.

După părăsirea Şcolii Normale de Ştinţă Wells a fost lăsat fără nici o sursă de venit. Mătuşa sa, Mary, o verişoară a tatălui său l-a invitat să stea cu ea o perioadă ca să nu aibă probleme cu găsirea unei case. În timpul acestei şederi a devenit interesat de fiica mătuşii sale, Isabel. În 1889-90 a fost profesor la Şcoala Henley House unde a predat şi admirat A.A. Milne.

Viaţa privată

În 1891 Wells s-a căsătorit cu verişoara sa, Isabel Mary Wells dar a părăsit-o în 1894 pentru o studentă a lui, Amy Catherine Robbins cu care s-a căsătorit în 1895. A avut 2 fii: George Philip (cunoscut ca "Gip") în 1901 şi Frank Richard în 1903.

În timpul căsătoriei sale cu Amy, Wells a avut numeroase aventuri, incluzând-o pe americana activistă a controlului naşterii Margaret Sanger şi novelista Elizabeth von Arnim. În 1909 a avut o fiică, Anna-Jane cu scriitoarea Amber Reeves ai cărei părinţi, William şi Maud Pember Reeves i-a cunoscut prin Societatea Fabian; iar în 1914 un fiu, Anthony West cu novelista Rebecca West. Deşi Amy a cunoscut unele din aventurile sale a rămas căsătorită cu Wells până la moartea ei în 1927. Wells a avut relaţii şi cu Odette Keun şi Moura Budberg.

Artist

Ca o metodă de a se exprima Wells tindea să schiţeze foarte mult. Un loc comun pentru acestea era jurnalul lui şi acopereau o varietate de teme, de la politică la comentarii cu privire la contemporanii săi literari şi interesele sale romantice. În timpul căsătoriei sale cu Amy Catherine pe care a poreclit-o Jane, a schiţat numeroase picturi, multe dintre ele fiind comentarii despre căsătoria lor. A fost în această perioadă şi numai acum când Wells şi-a numit schiţele "picshuas". Acestea au fost teme de studiu pentru studenţii lui Wells pentru mulţi ani iar recent a apărut o carte cu privire la acest subiect.

Jocuri

Căutând un mod mai complex pentru a juca jocuri de război, Wells a scris "Floor Games" (1911) urmată de "Little Wars" (1913). Aceasta din urmă este considerată astăzi ca primul joc de război recreaţional iar Wells este considerat de unii ca "Părintele jocurilor de război miniatură".

Scriitor

Principalele lucrări ale lui Wells sunt următoarele:

    * non-ficţiune: "Little Wars", "O utopie modernă", "Noua ordine a lumii", "Conspiraţia deschisă", "Conturul istoriei", "Rusia în umbră", "Ştinţa vieţii", "Călătoriile republicanului radical în căutarea apei fierbinţi"
    * romane: "Ann Veronica", "Primii oameni pe lună", "Mâncare zeilor şi cum a ajuns pe Pământ", "Istoria domnului Polly", "Omul invizibil", "Insula doctorului Moreau", "kipps", "Dragostea şi domnul Lewisham", "Maşina timpului", "Războiul lumilor", "Roţile şansei", "În zilele cometei"
    * povestiri: "Cronica Argonauţilor", "Oul de cristal", "Imperiul furnicilor", "Omul care a făcut miracole", "Vacanţa domnului Ledbetter", "Camera Roşie", "O poveste a zilelor ce vor urma"

Ultimii ani

Wells şi-a petrecut ultimii ani dându-şi frâu liber frustărilor sale. Dat fiind că şi-a devotat ultimii ani pentru cauze care erau respinse de contemporani, reputaţia sa literară a decăzut.

Wells suferea de diabet şi în 1934 a întemeiat ceea ce azi este cunoscut ca "Diabetes UK". A murit din cauze necunoscute la 13 august 1946 în casa sa din Regent Park Londra. Unele surse precizează că sursa morţii a constituit-o diabetul sau cancerul la ficat. O placă comemorativă a fost instalată la casa sa din Regent Park.

Cărti de H.G. Wells


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON