Henry Stanley

Biografie şi Bibliografie

 -
Henry Morton Stanley (numele adoptiv al lui John Rowlands (n. 28 ianuarie 1841; d. 10 mai 1904) a fost un jurnalist britanic, explorator al Africii Centrale

Viaţa

Provenit dintr-o familie săracă, munceşte din fragedă copilărie. La 15 ani îl găsim băiat de cabină pe o linie de pacheboturi, iar la 17 ani ajunge la New Orleans (SUA) ca elev de marină. Aici, este adoptat de un american luând numele acestuia.

Participă la Războiul de seccesiune ca ziarist, activitate care îl consacră după război, când vizitează SUA, Spania, Turcia, Egiptul şi Etiopia.

În 1867 a devenit corespondent special de presă al ziarilui "New York Herald", plecând în Etiopia cu o expediţie britanică. A participat la inagurarea în 1869 a Canalului Suez, realizând un reportaj la faţa locului, după care a călătorit pe teritoriul actualelor state Turcia, Siria, Palestina şi India.[1]

În 1871 a organizat o caravană care a plecat din estul Africii (Zanzibar) spre interiorul continentului în căutarea lui David Livingstone, căruia i se pierduse urma în 1869. La Zanzibar, strânge informaţii despre călătoria acestuia şi organizează el însuşi o expediţie prin junglă întâlnindu-l pe Livingstone la 3 noiembrie 1871 pe malul estic al Lacului Tanganyika, la Udjidji. Împreună cu el cercetează zona lacului, stabilind că acesta nu aparţine sistemului Nilui. În mai 1872 s-a întors la Zamzibar,continând singur explorările.

Cărti de Henry Stanley


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON