Ioan Grigorescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Ioan Paul Grigorescu (n. 20 octombrie 1930, Ploieşti) este un prozator şi publicist român, partea cea mai semnificativă a operei sale constituind-o volumele de publicistică şi reportaje. Este realizatorul (imagine şi text) al uneia dintre cele mai longevive emisiuni de televiziune "Spectacolul lumii"; a scris scenarii şi comentarii de film documentar şi de ficţiune.

Biografie

Ioan Grigorescu s-a născut la data de 20 octombrie 1930, în oraşul Ploieşti, într-o familie cu trei copii. Tatăl său lucra ca maistru distilator la Rafinăria Vega din Ploieşti, "din cei care spuneau cifra octanică a benzinei, ca degustătorii de vin, umezindu-şi un deget cu benzină şi punându-l pe limbă, să vadă cum se volatilizează zicea: "E gata! Are 94 sau 98". Era văr prin alianţă cu scriitorul Nichita Stănescu. La vârsta de 6 ani a învăţat să citească. A absolvit Institutul de Literatură "Maxim Gorki" de la Moscova.

A fost corespondent de presă în Polonia între anii 1956-1958, timp în care a învăţat limba polonă şi i s-a născut un fiu la Varşovia. Este trimis apoi ca bursier UNESCO la Institutul Superior de Jurnalistică din Strasbourg (1959).

Ioan Grigorescu este unul dintre cei mai cunoscuţi corespondenţi de presă. A publicat 15 volume de proză şi reportaje de călătorie – între care “Zigzag pe Mapamond”, ”Paradisul murdar”, “Dilema americană”, “Al 5-lea punct cardinal”. De asemenea, a scris 20 de scenarii pentru filme artistice de lung-metraj.

El este cunoscut în special ca autor al serialului TV “Spectacolul Lumii”, cu peste 400 de episoade, filmate în peste 50 de ţări. După Revoluţie a filmat 37 episoade în perioada 1993-1994 şi 222 de episoade în perioada 1999-2005. De asemenea, a fost şi scenarist-comentator al serialului “România optimistă” (2005-2007). Pentru activitatea sa în calitate de realizator de filme documentare, a fost distins cu "Premiul Academiei Române pentru Arta Spectacolului” (2000), cu “Premiul special” şi “Trofeul Breslei” – acordat de Uniunea Cineaştilor.

Are titlul de Luptător al Revoluţiei din 1989. A îndeplinit în perioada 15 martie 1993 - 15 octombrie 1998 funcţia de ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al României în Republica Polonă.

Cărţi publicate

    * Pasărea Fenix - Doi ani în Polonia Populară (Ed. Tineretului, 1961)
    * Cocteil-Babilon (Ed. Tineretului, 1963)
    * Zig zag pe mapamond (Ed. Tineretului, 1964)
    * Obsesia (Ed. Tineretului, 1965)
    * Lupta cu somnul (Ed. Tineretului, 1968)
    * Fenix inflamabil (Ed. Eminescu, 1970)
    * Spectacolul lumii (Ed. Cartea Românească, 1973)
    * Afirm! (Ed. Albatros, 1974)
    * Paradisul murdar (Ed. Cartea Românească, 1974)
    * Dilema americană - spectacolul lumii (vol. II) (Ed. Cartea Românească, 1981)
    * Al cincilea punct cardinal - spectacolul lumii (vol. III) (Ed. Cartea Românească, 1983)
    * Bine aţi venit în infern!... (Ed. Nemira & Co, 1994)

Filmografie

Scenarist

    * Felix şi Otilia (1972)
    * Spiritul neînfrângerii (1977) - film documentar
    * Iarba verde de acasă (1978)
    * Un echipaj pentru Singapore (1981)
    * Trenul de aur (1987)
    * Oglinda (1993)
    * Spectacolul lumii (serial TV, 1994)

Actor

    * Spiritul neînfrângerii (1977) - film documentar
    * Sania albastră (1987)
    * Spectacolul lumii (serial TV, 1994)

Regizor

    * Spectacolul lumii (serial TV, 1994)

Operator imagine

    * Spectacolul lumii (serial TV, 1994)

Cărti de Ioan Grigorescu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON