Ion Druta

Biografie şi Bibliografie

 -
Ion Druţă (n. 3 septembrie 1928, satul Horodişte, judeţul Soroca, în prezent în raionul Donduşeni, Republica Moldova) este un scriitor moldovean.

A absolvit şcoala de silvicultură şi Cursurile superioare de pe lângă Institutul de Literatură "Maxim Capsa" al Uniunii Scriitorilor din U.R.S.S.. Din 1960 locuieşte la Moscova, Rusia.

Primele povestiri ale prozatorului sunt publicate la începutul anilor '50. Operele sale, adunate în 4 volume, "Frunze de dor", "Balade din câmpie", "Ultima lună de toamnă", "Povara bunătăţii noastre", "Clopotniţa", "Horodişte", "Întoarcerea ţărânii în pământ", "Biserica albă", "Toiagul păstoriei" ş.a. fac parte din fondul de aur al literaturii naţionale contemporane.

Din 1987 Ion Druţă este preşedinte de onoare al Uniunii Scriitorilor din Moldova, post în care a fost ales unanim la Adunarea Generală a scriitorilor. Este decorat cu mai multe ordine şi medalii, deţine titlul de Scriitor al Poporului. În 1967, pentru piesa "Casa Mare", nuvela "Ultima lună de toamnă" şi romanul "Balade din câmpie" (prima parte a dilogiei "Povara bunătăţii noastre"), Ion Druţă a primit Premiul de Stat al R.S.S. Moldoveneşti. A fost ales membru de onoare al Academiei Române, membru titular al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova (la 30 decembrie 1992). A fost inclus în lista celor 10 scriitori din lume pentru anul 1990 ("Moldova Literară" din 26 iulie 1995).

Creaţia druţiană este apreciată de contemporani. După cum menţionează Mihai Cimpoi, "Prin caracteristicile ei esenţiale, opera lui Ion Druţă... este în total o expresie a rezistenţei spirituale şi morale în faţa a tot ce subminează naţionalul, umanul, sacrul". În anii regimului totalitar comunist, Ion Druţă a avut curajul să se ridice deasupra principiului abordării realităţii de pe poziţiile de clasă.

La 26 august 2008 i-a fost acordat Premiul de Stat pe anul 2008 şi titlul de „Laureat al Premiului de Stat” pe anul 2008, pentru contribuţia de excepţie la dezvoltarea culturii şi literaturii naţionale şi universale.

Ion Druţă a lucrat la ziarele „Ţăranul sovietic”, „Moldova socialistă” şi la revista „Femeia Moldovei”. Primul volum de schiţe şi nuvele, „La noi în sat”, apare în anul 1953, urmat de alte lucrări de proză scurtă şi de romanele „Frunze de dor”, „Povara bunătăţii noastre”. În anul 1969 se stabileşte cu traiul la Moscova, publicând şi în limba rusă mai multe volume de proză, eseistică şi dramaturgie.

Cărti de Ion Druta


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON