Ion Mitican

Biografie şi Bibliografie

 -
Ion Mitican (n. 11 aprilie 1931, comuna Dănești, județul Vaslui) este un scriitor român, care a scris o serie de cărți care evocă Iașul de altădată.

Biografie

Ion Mitican s-a născut la data de 11 aprilie 1931 în comuna Dănești (județul Vaslui), într-o familie de țărani simpli, modești. După absolvirea școlii primare în localitatea natală, a intrat în anul 1942 la Liceul Național din Iași, pe care a fost nevoit să-l întrerupă în anul 1944 din cauza războiului, continuându-și studiile liceale la Vaslui. În anul 1954, a absolvit Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic din Iași.

După absolvirea Facultății, a fost repartizat ca inginer la Ministerul Energiei Electrice, dar a refuzat și s-a angajat pe post de inginer electrician la Vaslui, spre stupoarea rectorului de atunci al Institutului Politehnic, Cristofor I. Simionescu. A lucrat ca inginer la Vaslui, unde s-a ocupat cu iluminarea satelor situate în acest județ. "Numai așa puteam să-mi împlinesc visul, pentru că Dăneștiul era considerat sat de chiaburi și, în plină colectivizare, nu era printre satele trecute pe lista iluminatului rural. I-am convins și pe cei de la Vaslui și pe cei de la București că ne electrificăm cu forțe locale. Aiurea!". [1]

Ulterior, ajunge să lucreze la Regionala CFR Iași. După ce-a aflat despre câteva accidente feroviare grave (soldate cu zeci de morți), care s-au datorat lipsei unui sistem de comunicare între impiegați și mecanicii de locomotive, ing. Ion Mitican a elaborat un proiect pentru introducerea telefonului radio pe calea ferată, sistem care să fie ușor de utilizat și la orice oră din zi și din noapte.

Inginerul Mitican explică modul de circulație al trenurilor pe calea ferată înainte de introducerea radiocomunicațiilor: Mecanicul mergea cu 60-70 km la oră, convins că totul e OK doar pe baza semnalului luminos. Stătea la bordul locomotivei cu ochii țintă. Era obositor, dar se întâmplau accidente, pentru că uneori nu se vedea bine, era ceață, și prin anumite stații trenul rapid trecea și cu 80 de kilometri pe oră.[2]

Primul sistem de radio-comunicații a fost introdus în anul 1973 la Iași, prima linie din România în care s-au utilizat radiocomunicațiile, in 1973, a fost Iași-Bârnova-Vaslui-Bârlad-Tecuci, după care sistemul s-a extins în întreaga țară. Ing. Ion Mitican a scris primele cărți de specialitate în acest domeniu. În urma cercetărilor efectuate, au fost editate câteva broșuri și apoi, în anul 1973, volumul intitulat Radiotelefoane – principii (o dată cu intrarea în funcțiune a sistemului).

Sistemul de radiotelefonie pe căile ferate a fost implementat la începutul anilor ’80 și în România, grație strădaniei neobosite a inginerului ieșean Ion Mitican împreună cu un grup de specialiști de la Regionala CFR Iași.

Evocator al Iașului de demult

În paralel cu activitatea profesională, Ion Mitican și-a dedicat jumătate din viață cercetării istoriei Iașiului: a cercetat prin ziare vechi și manuscrise din Arhivele Statului și din biblioteci și a scos la iveală amănunte interesante despre viața boemă a orașului, ca și despre personalitățile care au locuit în acest oraș.
Colaboraţi la Wikicitat „Am îndrăgit istoria în general și mai ales pe cea a Iașiului. Mi-am dezvoltat gustul pentru scris grație profesorului de istorie din liceu. Se bătea prea multă monedă pe savanți și realizările lor, iar el, ca să evite asemenea lucru, ne ținea extraordinare lecții despre Iași.”
—Ion Mitican

În perioada anilor '80, Ion Mitican publica un articol în fiecare duminică despre Iașul de demult în cotidianul "Flacăra Iașului", articole grupate sub denumirea de "Vechi locuri și zidiri ieșene". În prezent, este autorul unor articole în același gen în cotidianul religios Lumina editat de către Mitropolia Moldovei și Bucovinei.

Lucrări publicate

Dintre cărțile publicate de către Ion Mitican menționăm următoarele:

Cărți tehnice

    * Radiotelefoane - principii (Ed. MTTc, București, 1973)
    * Radiotelefoane mobile (Ed. MTTc, București, 1974)
    * Radiotelefoane portabile (Ed. MTTc, București, 1974)
    * Noi echipamente telegrafice (Ed. MTTc, București, 1975)
    * Radiotelefoane. Funcționare. Exploatare (Ed. Tehnică, București, 1979)

Cărți istorice

    * Un veac prin Gara Iași (Ed. Sport-Turism, București, 1983)
    * Cu Mihai Eminescu și Ion Creangă prin Tîrgul Ieșilor (Ed. Sport-Turism, București, 1990)
    * Prin Iași cu Veronica Micle (Ed. Cronica, Iași, 1996)
    * Cu Iașii mînă-n mînă vol. II (Ed. Dosoftei, Iași, 1997) - în colaborare cu Constantin Ostap
    * Cu Iașii mînă-n mînă vol. III (Ed. Tehnopress, Iași, 1999) - în colaborare cu Constantin Ostap
    * Iașul între adevăr și legendă (Ed. Tehnopress, Iași, 2000) - în colaborare cu Constantin Ostap
    * Bun venit în Moldova cu trenul (Welcome to Moldavia by train) (Ed. Mydo Center, Iași, 2000) - în colaborare cu Alexandru Dobrescu, Ion Lupu și Gabriel Mărgineanu
    * Iași, Gara amintirilor (Ed. Tehnopress, Iași, 2000)
    * Palatul Marilor Uniri (Complexul Muzeal Moldova - Muzeul Unirii, Iași, 2000)
    * Primăria Municipiului Iași. Pagini de istorie, evocări și legende (Ed. Tehnopress, Iași, 2001) - în colaborare cu Constantin Ostap
    * Caragiale în Iașii Junimii (Ed. Timpul, Iași, 2002) - în colaborare cu Olga Rusu, Dan Jumară, Ștefan Oprea, Constantin Ostap și Liviu Papuc
    * Romantica poveste a Palatului Roznovanu (Ed. Tehnopress, Iași, 2002)
    * Strada Lăpușneanu de altădată (Ed. Tehnopress, Iași, 2002)
    * Din Tîrgu Cucului în Piața Unirii (Ed. Tehnopress, Iași, 2003)
    * Vechi locuri și zidiri ieșene (Ed. Tehnopress, Iași, 2004) - 2 vol.
    * Ulița Mare din demult uitate vremuri (Ed. Tehnopress, Iași, 2004)
    * Evreii din Tîrgul Cucului (Ed. Tehnopress, Iași, 2005)
    * Ne întîlnim cu Veronica Micle (Ed. Tehnopress, Iași, 2005)
    * Urcînd Copoul cu gîndul la Podul Verde (Ed. Tehnopress, Iași, 2006)
    * Salutări din Iași, Capitala României Întregite (Ed. Tehnopress, Iași, 2007)
    * Din Copou la Pantheon (Ed. Tehnopress, Iași, 2008)
    * Iașul care nu mai este (Ed. Tehnopress, Iași, 2009)

Cărti de Ion Mitican


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON