Iosif Constantin Dragan

Biografie şi Bibliografie

 -
Iosif Constantin Drăgan (n. 20 iunie 1917, Lugoj, d. 21 august 2008, Palma de Mallorca) a fost un om de afaceri român, stabilit de decenii în Italia. A scris mai multe cărți, în general cu tematică istorică. A scos buletinul Noi tracii. În anul 2005 a fost pe locul doi în topul celor mai bogați români, conform revistei Capital, cu o avere estimată la 850 de milioane de dolari. Conform aceleiași reviste în 2006 a urcat pe primul loc, cu 1,3-1,6 miliarde de dolari.

Biografie

Iosif Constantin Drăgan a terminat Dreptul la Facultatea de Jurisprudență a Universității din București obținând licența în drept, în anul 1938. După absolvirea serviciului militar, ca artilerist, Institutul Italian de Cultură îi acordă, în anul 1940, o bursă de studiu, în Italia. După ce termină a doua facultate, la Universitatea din Roma, unde a studiat științe politice și economie, Drăgan își dă doctoratul în jurisprudență, tot la Roma. Tot aici, îl cunoaște pe marele filozof al dreptului, Giorgio del Vecchio, și devenit discipolul acestuia, proaspătul doctor în jurisprudență va traduce în limba română, celebra sa operă „Lecții de filozofia dreptului”.

La acea vreme. Drăgan a fost atras de idealurile fasciste și de Garda de Fier, și, în interiorul acesteia, a reprezentat un curent de opinie corporatist. În 1941 a pus bazele unei companii care exporta petrol românesc Italiei fasciste.

După al doilea razboi mondial, în 1948, fondează o companie de distribuție a gazului petrolier lichefiat, Butan Gas. În urma venirii la putere a Partidului Comunist Român îi este interzisă pentru 30 de ani revenirea în România.

În 1967 a pus bazele “Fundației Europene Drăgan”, fundație care declară ca scop promovarea „valorilor civilizației românești”. A mai fondat două edituri (Nagard în Italia și Europa Nova în România), o universitate privată (al carei proprietar este), Universitatea Europeană Drăgan (fondata în 1991 la Lugoj), o stație TV, una radio (Radio NovaFm), un ziar săptămânal (Redeșteptarea) și un cotidian local (Renașterea Bănățeană) – toate în România. De asemenea a mai finanțat construirea lângă Orșova a unei statui înalte de 40 de metri a lui Decebal (cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa).

Datorită unor carți pe care le-a publicat a fost asociat curentului la granița dintre protocronism și naționalism din istoriografia română, promovată ulterior de regimul lui Nicolae Ceaușescu. Deși simpatizant al Gărzii de Fier, Drăgan devine un colaborator semioficial al lui Ceaușescu și al regimului comunist, ca rezultat având acces la anumite documente inedite despre Ion Antonescu, documente pe care le-a folosit într-o carte în care îl pune într-o lumină favorabilă pe acesta.

După Revoluția Română din 1989 le-a dat suport financiar lui Eugen Barbu și lui Corneliu Vadim Tudor pentru a-și lansa revista România Mare. Împreună cu Vadim Tudor a fost fondatorul în 1990 al "Ligii Mareșal Ion Antonescu", mai târziu redenumită "Liga Mareșalilor", în urma schimbărilor din legislația română legate de cultul personalităților vinovate de crime împotriva umanității.

În 1995, la vârsta de 78 de ani, Drăgan s-a căsătorit cu Daniela Veronica Gușă (aceasta având la momentul respectiv 22 de ani), fiica generalului Ștefan Gușă, fostul șef al Marelui Stat Major al Armatei Române (1986-1989). Drăgan are și un fiu mai mare – Mike Fink, născut în 1971, care în 2005 a anunțat că nu a reușit în precedenții trei ani sub nici o formă să-și contacteze tatăl. Ziarul Ziua a concluzionat ca Drăgan era ținut captiv de mai tânăra sa soție și de partenerii săi de afaceri. Totuși, potrivit jurnaliștilor de la Averea, el a fost văzut în București câteva zile mai târziu, luând cina într-un restaurant împreună cu soția.

Averea

Din portofoliul „imperiului” Drăgan fac parte companii precum Butan Gas, editurile Nagard și Europa Nova, Universitatea din Lugoj, publicațiile Renașterea bănățeană și Redeșteptarea, postul de radio Nova FM Lugoj, tipografiile Fed Print din București și Lugoj. În plus, familia Drăgan deține și bunuri imobiliare valoroase.
[modifică] Cărți publicate

Profesorul Iosif Constantin Drăgan a publicat de-a lungul anilor mai multe lucrări științifice privind istoria milenară a românilor, cum ar fi:

    * “Noi, tracii și istoria noastră multimilenară” (Nagard, Milano, 1976, tradusă în 8 limbi);
    * Aurel C. Popovici (1977)
    * Idealuri și destine (1977)
    * “Mileniul imperial al Daciei” (Ed. Științifică și Enciclopedică, București, 1985);
    * “Istoria Românilor” (Ed. Europa Nova, București, 1994);
    * “Antonescu, Mareșalul și Conducătorul României” (Ed. Europa Nova, București, 1996);
    * “Adevărata istorie a românilor” (Nagard, Milano, 1996).

De asemenea, a publicat și trei volume în domeniul cercetărilor de marketing și anume:

    * The World Mission of the International Marketing Federation (1985)
    * Geoclimate and History (1987-1989)
    * Bazele Cognitive ale Cercetărilor de Marketing (1995) - în colaborare cu prof. M.C. Demetrescu

A mai publicat și două autobiografii:

    * În serviciul Europei (1971)
    * Prin Europa - 4 vol. (1973-1980)

Cărti de Iosif Constantin Dragan


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON