J.K. Rowling

Biografie şi Bibliografie

 -
Joanne „Jo“ Murray, numele la naştere Rowling, (născută la Chipping Sodbury, în South Gloucestershire, lângă Bristol, Anglia, la 31 iulie 1965) este o profesoară de limbi şi scriitoare de renume internaţional, cel mai bine cunoscută pentru crearea personajului literar Harry James Potter, respectiv pentru seria omonimă de şapte romane, Harry Potter, apărută între 1997 şi 2007.

Scurtă biografie

Joanne Rowling a studiat limba şi literatura franceză la Universitatea Exeter şi apoi la Paris, predând ulterior limba franceză, respectiv limba engleză, în Portugalia, ca limbă strâină, pentru vorbitorii de alte limbi (aşa numita în limba engleză, ESOL, English to Speakers of Other Languages). A lucrat iniţial în Londra, în cadrul companiei Amnesty International şi a predat franceza.

Plecând să predea engleza ca limbă secundară în Portugalia, l-a întâlnit pe Jorge Arantes, un jurnalist de televiziune. Mai târziu, în 1992, cei doi se vor căsători. În 1993 Joanne o va naşte pe Jessica, dar fiind într-o relaţie tensionată, cei doi se vor separa. iar ulterior Joanne va divorţa pentru a se reîntoarce în Regatul Unit, la Edinburgh, capitala Scoţiei.

Ideea personajului, respectiv a seriei, i-a venit autoarei într-un tren de navetă, mergând înspre casă. În amintirea mamei sale, Rowling îl creeaza pe Harry Potter ca un personaj orfan de ambii părinţi, aşa cum, de altfel, sunt mai toţi eroii de film, desene animate sau benzi desenate.

Deşi un prim editor i-a refuzat cartea, Rowling a insistat şi găsit un al doilea, gata să rişte bani pentru un scriitor debutant cum era ea în acel moment. A avut o idee inspirată, căci seria de şapte romane a avut un succes uriaş, declanşând o adevărată manie Harry Potter. La aceasta au contribuit şi cele cinci filme realizate la Hollywood, ecranizări ale primelor cinci volume.

Pe 26 decembrie 2001, s-a recasatorit cu doctorul Neil Murray într-o ceremonie privată la casa sa din satul Perthshire. La 23 martie 2003, Joanne a adus pe lume al doilea copil al său, un băiat pe nume David Gordon Rowling Murray.

Universul Harry Potter

Reţeta Harry Potter, deşi contestată de unii critici literari mai scorţoşi, a prins la copii, autoarea amestecând într-un cazan unic de dimensiuni foarte bine calculate magia, mitologia şi alchimia, reciclând monştrii din mitologia britanică (pe care i-a utilizat şi Tolkien în Stăpânul Inelelor) şi aducând fiinţe mitologice din alte zone culturale (Pasărea Phoenix/Feonix sau centaurii, spre exemplu).

Romanele nu sunt lipsite de complexitate şi au un univers ficţional minunat cu locuri magice cum ar fi peronul numărul 9 şi 3/4, Colegiul de vrăjitorie şi arte magice Hogwarts, quidditch (vâjhaţ), un joc în care concurenţii zboară pe măturile unor vrăjitoare, maşini care zboară, tablouri vivante ai căror ocupanţi se plictisesc şi pleacă la plimbare, etc.

Cei trei eroi care luptă de partea forţelor binelui sunt Harry Potter, şi prietenii săi Ron Weasley şi Hermione Granger, aceasta din urmă având un mare talent în artele magiei. Un mic fapt anecdotic: la un moment dat Ron îi povesteşte lui Harry Potter că fratele său mai mare e plecat în România unde se ocupă de dragoni, fapt ce i-a dat ideea lui Mircea Cărtărescu să scrie Enciclopedia zmeilor.

Bibliografie

Cărţile Harry Potter

    * 1997 : Harry Potter şi Piatra Filozofală (Harry Potter and the philosopher's stone)
    * 1998 : Harry Potter şi Camera Secretelor (Harry Potter and the chamber of secrets)
    * 1999 : Harry Potter şi Prizonierul din Azkaban (Harry Potter and Prisoner of Azkaban)
    * 2000 : Harry Potter şi Pocalul de Foc (Harry Potter and the Goblet of Fire)
    * 2003 : Harry Potter şi Ordinul Phoenix (Harry Potter and the Order of the Phoenix)
    * 2005 : Harry Potter şi Prinţul Semipur (Harry Potter and the Half Blood Prince) (lansarea volumului în limba română a avut loc pe data de 27 noiembrie 2005 )
    * 2007 : Harry Potter şi Talismanele Morţii (Harry Potter and the Deathly Hallows) (lansarea volumului în limba română a avut loc pe data de 1 decembrie 2007)

Alte carti

    * 2001 : Vâj-haţul de-a lungul timpului (Quidditch through the ages)
    * 2001 : Animalele fantastice şi unde le poţi găsi (Fantastic beasts and where to find them)
    * 2007 : Poveştile bardului Beedle (The Tales of Beedle the Bard)

Cărti de J.K. Rowling


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON