James Joyce

Biografie şi Bibliografie

 -
James Augustine Aloysius Joyce (n. 2 februarie 1882 – d. 13 ianuarie 1941) a fost poet și scriitor irlandez, considerat unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX. Este cunoscut îndeosebi pentru romanele : "Portretul artistului în tinerețe" (1916), "Ulise" (1922), "Veghea lui Finnegan" (1939).

S-a născut la Dublin în 1882. În 1902 pleacă la Paris ca să studieze medicina. Scrie la început poeme (Muzica de cameră) și nuvele (Oameni din Dublin), apoi o proză tot mai accentuat autobiografică, însă poezia alegoriilor lui nu e înțeleasă nici de cititori, nici de critici. Vederea îi slăbește treptat, îi e tot mai greu să-și corecteze manuscrisele. În timpul Primului Război Mondial trăiește la Zurich, se mută în 1923 la Paris, pentru ca, la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial să se întoarcă la Zurich, unde moare în 1941.
Statuia lui Joyce din Dublin

Întrebat de un scriitor american de ce a ales un stil dificil, Joyce îi răspunde: "Ca să le dau de lucru criticilor pe următorii trei sute de ani". Între timp însă, stilul lui Joyce a devenit, în bună măsură, stilul literaturii secolului XX. Scriitorul rus Vladimir Nabokov scria: "Joyce a creat modernismul, și tot Joyce l-a distrus".

Deși și-a petrecut cea mai mare parte a vieții sale adulte în afara Irlandei, universului ficțional și psihologic este ferm înrădăcinate în orașul său natal Dublin, care oferă un loc al acțiunii pentru opera sa. În special, relațiile agitate cu Biserica Romano-Catolica irlandeză se reflectă printr-un conflict interiorizat recurent și modificat prin ego-ul lui Stephen Dedalus. Ca rezultat al atenției minuțiose față de o ambianță personlizată și a unui exil auto-impus, Joyce a devenit unul dintre cei mai cosmopoliți și în același timp cel mai localizat scriitor de limba engleza din secolul al XX-lea.

Viața

James Augustine Aloysius Joyce a fost primul copil al lui John Stanislaus Joyce și Mary Jane Murray, s-a născut în Dublin la 2 Februarie 1882 . În conformitate cu dorința parintilor, Joyce ar trebui să fie un preot, el a învățat la mai multe școli iezuite și a fost înscris la University College Dublin, unde a studiat filosofia și limbile străine. Joyce devreme a rupt cu Biserica Romano-Catolică. Sub pretextul de a studia medicina în 1902 s-a mutat la Paris. Acolo fost influnțat de literatura simbolistă, dar curând din motive economice în 1903 din nou a revenit la Dublin. La întoarcerea sa, a lucrat ca profesor particular. La data de 16 Iunie 1904 a întâlnit prima oară pe Nora Barnacle,viitoarea soție, iar după o scurta perioada de timp a plecat din Irlanda pentru totdeauna. Ulterior ziua va fi comemorată ca "Bloomsday". Joyce și Nora Barnacle a avut doi copii, George (1905-1976) și Lucia (1907-1982). Familia a trait in Pola, Trieste, Zurich, Paris și Londra; Joyce își câștiga viața, schimbînd mai multe locuri de muncă, inclusiv în calitate de jurnalist și profesor de limbi la școala Berlitz.


La scurt timp înainte de primul război mondial Joyce și soția lui s-au mutat la Zurich, unde a inceput sa lucreze la romanul "Portret al artistului în tinerețe", și mai târziu la primele capitole din «Ulise». Călătorind prin Europa, Joyce a scris poezii, unele dintre care au fost publicate în antologii imagiste. De asemenea, el a continuat să lucreze la «Ulise», un roman, care a văzut lumina nu în Irlanda (care a fost publicat doar în 1933) ci în Franța. Acesta este cel mai cunoscut roman de Joyce, scris pe 600 de pagini, relatînd o zi (16 iunie 1904)din viața unui evreu, Leopold Bloom, care locuia în Dublin. În ciuda faptului că «Ulise» a fost scris în străinatate, Dublin putea fi reconstruit după romanul său în cazul în care este distrus, după cum susținea însuși Joyce.


Opera

    * Epiphanies ("Epifanii", 1901 - 1903)
    * The Holy Office ("Oficiul Sfînt", 1904)
    * Chamber Music ("Muzică de cameră" poeme, 1907)
    * Gas From A Burner (1912)
    * Giacomo Joyce ("Giacomo Joyce", 1914)
    * Dubliners ("Oameni din Dublin", 1914)
    * Exiles ("Exilați"1915)
    * A Portrait of the Artist as a Young Man ("Portretul artistului în tinerețe", 1916)
    * Ulysses ("Ulise", 1922)
    * Poems Penyeach ("Poezii de doi bani fiecare", poeme, 1927)
    * Ecce Puer ("Ecce Puer", 1932)
    * Finnegan's Wake ("Veghea lui Finnegan", 1939)
    * Stephen Hero ("Stephen erou", 1944)

Cărti de James Joyce


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON