Jean Boutiere

Biografie şi Bibliografie

 -
Jean Boutière (n. 1 noiembrie 1898, Mallemort, Bouches-du-Rhône, Franța - d. 29 ianuarie 1967) a fost un filolog francez, specialist în filologia romanică.

A lucrat o vreme ca profesor de franceză la Oradea, a învățat limba română și a călătorit prin România pentru a descoperi tradiții și obiceiuri.

Fascinat de viața și creațiile scriitorului Ion Creangă și la îndemnul lui Mario Roques, profesor la Sorbona, a realizat lucrarea „La vie et l'oeuvre de Ion Creangă”, în traducere „Viața și opera lui Ion Creangă”, un studiu acribios, fiind lucrarea sa de doctorat de la Sorbona, pe care o inițiază în anul 1924 și o susține ca teză de doctorat la 24 mai 1930. Astfel, aceasta a fost de asemenea o primă monografie franceză publicată vreodată pentru un scriitor român în perioada interbelică.

În timpul lucrului la teza de doctorat a corespondat cu Gheorghe T. Kirileanu, Arthur Gorovei, D. Furtună, Garabet Ibrăileanu, care l-au sprijinit la documentare.

Jean Boutiere a fost șef al catedrei de limba română și apoi al celei de provensală de la Sorbona.

    * A apărut și în România într-o traducere semnată de Daniel Corbu.
    * Este nominalizat sub Colecțiile de Librării Istorice ale UNESCO în secțiunea „Nuvele românești” - Antologii de prozatori români.

Scrieri

    * La vie et l'oeuvre de Ion Creangă, Editura: Librairie Universitaire J. Gamber Paris, 1930
    * Viața și opera lui Ion Creangă, Editura Junimea, Iași, 1976, în traducerea lui Constantin Ciopraga.

Cărti de Jean Boutiere


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON