Knuth Hamsun

Biografie şi Bibliografie

 -
Knut Hamsun (n. 4 august, 1859 – d. 19 februarie, 1952) a fost un scriitor norvegian. A avut un rol important în modernizarea romanului european. În 1920 a primit Premiul Nobel pentru Literatură. Este reprezentant al realismului psihologic, în primul rând prin capodopera sa, romanul Foamea (1890).

Date biografice

Knut Hamsun, născut Knud Pedersen, în Vågå, Gudbrandsal, Norvegia, a fost al patrulea fiu al lui Peder Pedersen și al soției lui, Tora Olsdatter (Garmostrædet). A copilărit în Hamarøy, Nordland. La vârsta de 17 ani a devenit ucenic la un producator de frânghii. În aceeași perioadă a început să scrie. A petrecut câțiva ani în America, călătorind și lucrând, publicând impresiile sub titlul "Fra det moderne Amerikas Aandsliv" (Din viața intelectuală a Americii moderne) (1889).

În 1898, s-a căsătorit cu Bergljot Goepfert (născută Bech), căsătorie desfăcută în 1906. Ulterior s-a căsătorit cu Marie Andersen, în 1909, cu care a rămas căsătorit până la moartea sa. În momentul întâlnirii lor, Marie era o tânără și talentată actriță, dar și-a incheiat cariera pentru a-l însoți la Hamarøy, unde au cumpărat o fermă.

După o perioadă, au hotărât să se mute în sud, la Larvik. În 1918 au cumpărat ferma Norholm, între Lillesand și Grimstad. Knut Hamsun a murit la Nørholm, în 1952, la vârsta de 92 de ani.

Activitatea literară

Recunoașterea inițială s-a datorat romanului Sult („Foamea”). Această lucrare semiautobiografică descrie apropierea de nebunie, din cauza foamei și a sărăciei, a unui tânăr scriitor, în capitala Norvegiei, Kristiania. În opinia specialiștilor [cine?], romanul a influențat opera lui Franz Kafka și a altor romancieri din secolul XX, prin folosirea monologului interior și a logicii bizare.

Bibliografie

    * Sult (Foamea ) (1890)
    * Mysterier (Mistere) (1892)
    * Pan (1894)
    * Ved rigets port (La poarta împărăției) (1895)
    * Livets Spil (Jocul vieții) (1896)
    * Aftenrøde (În amurg) (1897)
    * Victoria. En kjærligheds historie (Victoria. Povestea unei iubiri) (1898)
    * Munken Vendt (1902)
    * En vandrer spiller med sordin (Un vagabond cântă în surdină) (1909)
    * Markens grøde (Rodul pământului) (1917)
    * Ringen sluttet (Cercul se închide) (1936)

Cărti de Knuth Hamsun


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON