Kobo Abe

Biografie şi Bibliografie

 -
Kobo Abe (安部公房 Abe Kōbō, n. 7 martie 1924 — d. 22 ianuarie 1993) a fost pseudonim al lui Kimifusa Abe, a fost un scriitor japonez, fotograf și inventator.

Numele său este romanizat ca Kobo Abe.

Biografie

S-a născut în Tokio, a crescut în Manciuria și a absolvit Facultatea de medicină a Universității Imperiale din Tokyo în 1948, i s-a acordat diploma cu condiția să nu practice niciodată această profesie.

A publicat primul său roman în 1948 și a lucrat ca un autor de piese de teatru de avangardă, romancier și dramaturg, dar recunoașterea internațională a sosit abia după publicarea în 1960 a romanului Femeia nisipurilor (Suna no onna).

Kobo Abe a colaborat cu regizorul japonez Hiroshi Teshigahara, pe la mijlocul anilor 1960, la adaptarea pentru ecran a romanelor sale: Groapa, Femeia nisipurilor, Chip străin sau Harta ruinată. Explorările la limita dintre suprarealism și coșmar ale individului în societatea contemporană i-au determinat pe critici să-l compare pe Abe cu Franz Kafka, iar faima sa a depășit granițele țării sale, Japonia, mai ales după ce filmul Femeia nisipurilor a avut succes la Festivalul de Film de la Cannes. A fost membru al Partidului Comunist Japonez, ca majoritatea scriitorilor tineri ai epocii sale, dar a fost exclus din partid în 1960.

A condus o trupă de teatru și a scris piese care pot fi comparate cu creațiile similare din cadrul curentului european al teatrul absurdului. În ultimii săi ani de viață, Abe a scris într-o izolare totală în munții Hakone, la sud vest de capitala Japoniei, Tokio.

A murit în anul 1993 după ce a terminat de scris ultimul său roman, Caietele cangurului.

Listă de cărți în limba română

    Inter Ice Age 4
    Femeia nisipurilor,(Suna no onna), traducere în limba română de Magdalena Levandovski-Popa.
    Chip străin, (Tanin no Kao), traducere în limba română de Angela Hondru.
    Harta arsă, (Moyetsukita chizu), traducere în limba română de Angela Hondru.
    Bărbatul-cutie, (Hakootoko), traducere în limba română de Angela Hondru.
    Caietele cangurului, (Kangarou notebook)
    Arca florii de cireș,
    Rendevous secret,(Mikkai)
    Trei piese de teatru,
    Prieteni (piesa de teatru),(Tomodachi)

Cărti de Kobo Abe


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON