Lucretiu Patrascanu

Biografie şi Bibliografie

 -
Lucrețiu Pătrășcanu (n. 4 noiembrie 1900, Bacău - d. 17 aprilie 1954) a fost un conducător al Partidului Comunist Român, ministru, avocat, sociolog și economist. Pentru o perioadă de timp a fost și profesor la Universitatea București.

Biografie

Lucrețiu Pătrășcanu provenea dintr-o familie de intelectuali: tatăl său a fost istoricul și prozatorul D. D. Pătrășcanu (1872-1937), iar mama sa provenea dintr-o familie boierească.

Devine membru al Partidului Comunist în timpul studenției, în anul 1919. El și cu Elek Köblös au fost singurii reprezentanți ai PCR la al 4-lea congres al Cominternului (Moscova, noiembrie-decembrie 1922). La întoarcere, a fost arestat și încarcerat la Jilava. La congresul de la Harkov din 1928, a susținut, împotriva poziției oficiale, că basarabenii sunt tot români.

În 1931 este ales deputat din partea Blocului Muncitoresc-Țărănesc

Este arestat în august 1940, apoi eliberat de guvernul național-legionar, în perioada când România, aliata Germaniei, încerca să păstreze relații amicale cu URSS. În 1941, după Rebeliunea legionară, este din nou arestat și eliberat.

Împreună cu Emil Bodnăraș, este reprezentantul PCR la negocierile secrete cu PNL și PNȚ, purtate cu scopul de a răsturna regimul lui Ion Antonescu. După lovitura de stat a regelui Mihai din 23 august 1944, intră în noul guvern al lui Constantin Sănătescu. Este unul din reprezentanții României la semnarea armistițiului cu URSS, la 12 septembrie 1944, și la Tratatele de pace de la Paris, 1947.

În 1946, la Cluj, la un miting ținut în fața studenților greviști, își începe discursul cu cuvintele „Înainte de a fi comunist, sunt român”[2]. Va fi acuzat de naționalism burghez și arestat de proprii colegi de partid în 1948, după care este condamnat la moarte și executat în aprilie 1954[3]. A fost reabilitat în anul 1968, din ordinul lui Nicolae Ceaușescu.

Cărti de Lucretiu Patrascanu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON