Marguerite Duras

Biografie şi Bibliografie

 -
Marguerite Duras, numele la năştere Marguerite Donnadieu, (n. 4 aprilie 1914, Gia Dinh, aproape de Saigon în fosta Indochina Franceză – d. 3 martie 1996, Paris) a fost o romancieră şi regizoare de film franceză, care s-a născut în Vietnamul  de azi, dar a trăit şi a activat toată viaţa în Franţa.

Biografia

Marguerite Duras a revenit în Franţa în 1927 unde, după ce a studiat matematica, ­ştiinţele politice ­şi dreptul, a cunoscut o prodigioasă carieră de romancieră (fiind considerată a fi parte a aşa numitului curent literar nouveau roman), scenaristă şi cineastă. Ulterior, după ce a scris scenariul larg recunoscutului film a lui Alain Resnais Hiroshima, mon amour, a continuat alte două cariere, cea de realizatoare de scenarii de film şi, ulterior, cea de regizor de film.

În 1943 îi apare primul roman: „Les impudents”, dar a devenit cunoscută în anii '50, mai ales după ce a scris scenariul filmului Hiroshima mon amour (realizat în 1959), în regia lui Alain Resnais). S-a stins din viaţă în 1996.

Biografia sa a fost extrem de spectaculoasă. A fost, printre altele secretar al Ministerului Coloniilor, membră a Rezistenţei Franceze, a lucrat ca jurnalist pentru revista Observateur. În 1950, volumul ”Un barrage contre le Pacifique” este nominalizat la Premiul Goncourt, pe care totu­şi îl ratează din cauză că simpatiza cu Partidul Comunist. Romanul ”Moderato cantabile” (1958) a fost ecranizat în regia lui Peter Brook, cu Jean-Paul Belmondo ­şi Jeanne Moreau, care a primit la Cannes premiul pentru cea mai bună actriţă. In 1984 prime­şte Premiul Goncourt pentru romanul ”Amantul”.

Opera ei, în aparenţă statică, e populată de personaje care încearcă să scape de singurătate, găsind un sens vieţii lor prin recursul la o dragoste absolută, la crimă sau la nebunie. A publicat zeci de volume de romane ­şi nuvele, a scris numeroase scenarii de film, printre care ”Hiroshima mon amour”, regizat de Alain Resnais ­şi nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu.

Romane

    * 1943 — Les imprudents, (Imprudenţii)
    * 1950 — Un barrage contre le Pacifique (tradusă în limba română ca Baraj la Pacific, Editura pentru Literatură Universală, 1967)
    * 1953 — Les petits chevaux de Tarquinia (Caii pitici din Tarchinia)
    * 1958 — Moderato cantabile
    * 1966 — Le Vice-Consul (Vice consulul)
    * 1967 — L'Amante anglaise (Amantul englez)
    * 1971 — L'Amour (Dragostea)
    * 1983 — La Maladie de la mort (Boala mortului)
    * 1984 — L'Amant (Amantul) – Premiul Goncourt pentru anul 1984

Scenarii de film

    * 1959 - Hiroshima, mon Amour (Hiroshima, dragostea mea)
    * 1961 - Une aussi longue absence (O absenţă atât de lungă)
    * 1977 - Le Camion (Camionul)

Cărti de Marguerite Duras


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON