Miguel Angel Asturias

Biografie şi Bibliografie

 -
Miguel Ángel Asturias (n. 19 octombrie 1899; d. 9 iunie1974, Madrid) este cel mai important scriitor din Guatemala, creaţia sa literară fiind răsplătită cu un Premiul Nobel pentru Literatură în anul 1967.

Motivaţia Juriului Nobel

"pentru creaţia lui literară plină de viaţă, adânc înrădăcinată în modul de viaţă şi tradiţiile indigenilor din America Latină."

Date biografice

S-a născut la 19 octombrie 1899, în Ciudad de Guatemala. Pentru a scăpa de persecuţiile dictatorului Estrada Cabrera, părinţii săi se refugiază la ţară, în provincia Baja Veracruz. Astfel, Asturias şi-a petrecut o mare parte din copilărie în atmosfera încărcată cu miturile indiene, care aveau să-i influenţeze în mare măsură operele literare. Mai târziu se întoarce cu părinţii săi în capitală, unde va urma cursurile liceale, iar apoi se va înscrie la Facultatea de dreapt.

În 1920 participă împreună cu ceilalţi studenţi la revolta care a răsturnat regimul lui Cabrera. Peste trei ani este însă silit să fugă din ţară din cauza loviturii militare din 1921 şi a prigoanei la care erau supuşi cei cu vederi progresiste.

Între 1923 şi 1933 locuieşte în Paris, aceasta reprezentând o perioadă importantă pentru formarea viitorului scriitor. Traduce în limba spaniolă Popol Vuh, epopeea indienilor quiches şi publică volumul Legendele Guatemalei. Succesul traducerii în franceză a acestui volum îl integrează societăţii artistice din Paris. Îi cunoaşte pe Henri Barbusse, Pablo Picasso, Jean Cocteau, Tristan Tzara şi întreţine o strânsă prietenie cu latino-americanii Cesar Vallejo, Alejo Carpentier, Arturo Uslar Pietri. Întreţine o bogată activitate politică şi publicistică, publicând peste 2000 de articole în ziarele şi revistele din Guatemala, Mexic, Argentina.

În 1933 se întoarce în Guatemala, scrie sonete şi alte poeme (reunite mai târziu într-o antologie publicată la Buenos Aires). O dată cu căderea dictatorului Ubico, Miguel Ángel Asturias se implică în viaţa politică a ţării sale, reprezentând Guatemala ca ministru consilier la Buenos Aires şi Paris, şi ca ambasador în El Salvador. Tot în această perioadă se impune ca un mare romancier de limbă spaniolă, publicând romanele Domnul Preşedinte şi Oameni de porumb.

Şi-a petrecut ultima perioadă a vieţii la Madrid, trecând în nefiinţă pe 9 iunie 1974. Este înmormântat în cimitirul Père Lachaise, din Paris.

Opera

    * Arquitectura de la vida nueva (1928)
    * Leyendas de Guatemala ("Legendele Guatemalei") (1930)
    * Sonetos ("Sonete") (1936)
    * El señor Presidente ("Domnul Preşedinte") (1946)
    * Hombres de maíz ("Oameni de porumb") (1949)
    * "Trilogia bananieră"
          o Viento fuerte ("Ciclonul") (1950)
          o El papa verde ("Papa cel verde") (1954)
          o Los ojos de los enterrados ("Ochii îngropaţilor") (1960)
    * Carta Aérea a mis amigos de América (1952)
    * Week-end en Guatemala ("Weekend în Guatemala") (1956)
    * El alhajadito (1961)
    * Mulata de tal ("O oarecare mulatră") (1963)
    * Rumania, su nueva imagen ("România şi noul său chip") (1964)
    * Latinoamérica y otros ensayos ("America Latină şi alte eseuri") (1968)
    * Malandrón (1969)
    * Viernes de Dolores (1972)
    * América, fábula de fábulas (1972)
    * Sociología guatemalteco (1977)
    * Tres de cuatro soles (1977)

Cărti de Miguel Angel Asturias


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON