Mihai Tican Rumano

Biografie şi Bibliografie

 -
Mihai Tican Rumano (n. 1895 - d. 1967) a fost un scriitor român, faimos călător din perioada interbelică.
 
Biografie

1893
Se naste la 2 iulie in Berevoestii Muscelului,viitorul scriitor si pasionat calator Mihai Tican-Rumano(dupa actele de stare civila ale primariei Berevoesti Pamanteni)
1893-19o7
Copilaria si scoala elementara sunt legate de satul natal
l9o8
Pentru un scurt timp este baiat de pravalie la un negustor din Campulung-Muscel,apoi fuge la Bucuresti,de unde ia drumul Brailei, orasul lui Panait Istrati, pentru ca ajungand la Constanta, sa se imbarce ajutor de bucatar pe un vas sub pavilion italian:"Ma instrainasem la varsta de 13 ani";(vezi,Spovedanii ,in vol. Spania,1938).Dupa ce sta cateva luni vanzator la un Don Rafael din Neapole, isi continua calatoria pana la Mogadiscio ( nn.capitala Somaliei). Se urca apoi pe un vapor cu destinatia Argentina, tara in care -dupa cum isi va aminti scriitorul -a gustat"toate bucuriile si deznadejdile vietii de hazard.
(vezi Cuvant inainte, in vol.Argentina, 1938)
1908-1922
Acum incepe o existenta tulburatoare, aventuroasa, cu peripetii oferite de miracolul unei lumi care-si schimba succesiv decorul. In cei 14 ani cat sta in Argentina, Mihai Tican-Rumano va fi, rand, pe rand, hamal, sofer, vacsuitor de ghete si publicist. La Buenos Aires este luat sub ocrotire parinteasca de o familie care-i ofera posibilitatea continuarii studiilor incepute in tara. Apoi, stralucit autodidact, el isi imbogateste cunostintele generale si-si insuseste limbile: spaniola, franceza portugheza si greaca.Drumet prin vocatie, din Argentina va calatori in America de Nord (Mexic, Canada), in Australia, Noua Zeelanda si Antile.
1914
La 19 ani incepe sa colaboreze cu insemnari de calatorie la ziarele si revistele din La Plata (El Eco) si Buenos Aires (Corras y Carretas, Prensa de Buenos Aires) semnand Mihai Tican, la care va adauga ulterior pseudonimul sau literar -RUMANO (Romanul).
1916
Ii apare la Buenos Aires volumul intitulat "Despre pamantul drag al patriei mele" sau "Iubesc pamantul meu"(pentru ultimul titlu vezi Magazin, nr.398/1965) cuprinzand note despre meleagurile romanesti.
1923
Il cunoaste in portul La Plata pe belgianul Georges Laffite, reprezentantul unei case de comert din Congo Belgian (azi Republica Zair) cu care leaga o stransa prietenie in pelegrinarile sale prin Africa.
1923-1924
La initiativa acestuia face prima expeditie pe pamantul african, care-l va fermeca si obseda toata viata: "Neastamparul m-a purtat prin cele doua Americi, Africa, Asia, Australia si Europa...Cel mai drag ,insa dintre toate mi-a fost Africa .De ce? N-as putea spune.A fost ceva mai presus de puterea mea de intelegere.L-am iubit.(vezi ,Drumet prin Africa,in Secolul 2o/1962) Timp de 13 luni, insotit de prietenul Laffite va colinda Africa Occidentala, vizitand Senegalul, Mauritania, Guineea Guineea-Bissau, Sierra-Leone, Coasta de Fildes, Congo, Angola, Nigeria, Gabon, Liberia. La intoarcere se opreste la Madrid.
1924
Vine pentru scurt timp in patrie
1924-1931
Locuieste cu intermitente in Spania, patria lui Cristofor Columb, Cervantes, Goya.
1925
Pleaca din Barcelona, orasul activitatii sale literare ,pentru a face o expeditie cinegetica de-a lungul fluviului Congo.
1927
Incepe colaborarea cu diferite articole si reportaje de calatorie in periodicele din Barcelona si Madrid: El Dia Grafica, Heraldo de Madrid, El Sol, La Libertad, A.B.C., care va dura pana in anul l93o. Vede lumina tiparului la Barcelona ( de altfel in acest oras ii vor apare toate cartile in limba spaniola) primul memorial de calatorieal lui Mihai Tican-Rumano:La Vida del Blanco en la Tierra del Negro,vol.I-II (Viata albului in tara negrului)
1928
Editeaza noi carti in limba spaniola care-l vor face cunoscut in peninsula Iberica: Perdidos entres las fieras (Pierduti printre fiare), volum netradus la noi, El hombre-mono y sus muheres(Omul maimuta si femeile lui), publicat in romaneste cu titlul,Misterele continentului negru , La danza de los canibales (Dansul canibalilor), El monstrua del aqua (Monstrul apelor), El lago de los elefantes (Lacul cu elefanti), El en corazon de la selva virgen (In inima padurii virgine)- carte netradusa si nepublicata la noi. In tara trimite impresii de calatorie la ziarele Universul si Curentul. Cezar Petrescu scrie in Curentul din 2 si 29 iunie l928 medalionul: Un explorator roman necunoscut in Romania- Mihai Tican-Rumano.
1928-1929
Este atasat de presa onorific al tarii noastre la Madrid, publicand in foileton romane de calatorie si aventuri, precum si alte contributii in care acestui brav roman vorbea cu inflacarare de tara sa.
1929
Editura ziarului "Universul"ii traduce volumul "Viata albului in tara negrului"
1929-1930
Scoate la Barcelona ziarul DACIA, saptamanal hispano-roman in care popularizeaza plaiurile romanesti si cultura tarii. Ziarul apare in limbile spaniola, franceza si romana. In paginile ziarului au publicat: Nicolae Iorga, Liviu Rebreanu, Ion Minulescu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu s.a. Ctitorul, redactorul si corectorul revistei, Mihai Tican-Rumano publica aici articole despre folclorul romanesc, artele populare decorative si alte articole de informare despre tara.
1930
Editura Cartea Romaneasca tipareste volumul, tradus in mai multe limbi "Lacul cu elefanti" cu o prefata de Manuel Rivas iar Editura Universul "Corida. Arte sangre y pasion (Sarbatoarea luptelor cu tauri, regulile si istoricul lor) cu o scrisoare introductiva si prefete de Liviu Rebreanu, Corneliu Moldoveanu, I.Har si Ionescu Sion. Aceeasi editura ii publica jurnalul de calatorii in Spania, "Peisaje iberice"
1931
Se stabileste in tara si este redactor la ziarul Universul. Apar volumele "Dansul canibalilor"-povestiri ale unei calatorii prin Guineea, cu o prefata de Mario Verdaqer (Editura Universul) si "Monstrul apelor" cu un cuvant inainte de I.Riveira Roviro (Editura Cugetarea). Incepe seria emisiunilor si conferintelor radiofonice.La 29 octombrie se casatoreste cu avocata Sylvia Petrescu.
l932 Devine membru al SOCIETATII SCRIITORILOR ROMANI.Continua prieteniile cu Liviu Rebreanu, Radu Rosetti, Dimitrie Gusti, Ion Minulescu, Corneliu Moldoveanu, Mihail Sadoveanu, Cezar Petrescu, Cincinat Pavelescu, Ion Luca s.a. Volumul "Misterele continentului negru " apare in doua editii succesive la Editura Cartea Romaneasca.
1933
Publica un volum de peregrinari prin delta sub titlul "Icoane dunarene.Dunarea, delta si taina baltilor."
1934
In luna decembrie, chemat de vraja junglelor porneste intr-o calatorie in estul Africii, parcurgand ruta ,Istambul, Bosfor, Marea de Marmara, Marea Egee, Pireu, Beirut, Haifa, Alexandria, Port Said, Marea Rosie, Djibouti, Abisinia.
1935
La sfarsitul anului apare in doua editii volumul monografic Abisinia", prefatat de Radu D.Rosetti, (Editura Cugetarea), carte care-l figureaza si astazi la loc de cinste in tezaurul bibliografic al Etiopiei . Lucrarea este tradusa si in Spania cu titlul "Viaje a traves de la Etiopia de hoy" Scriitorul Mihai Tican Rumano primeste de la imparatul Haile Selassie, drept recunostinta pentru popularitatea facuta tarii sale gradul onorific de ofiter si decoratia < Steaua Etiopiei; Colaboreaza cu anchete sociale si articole diverse la Dimineata, Universul, Neamul Romanesc, Viitorul etc. Doneaza muzeului Grigore Antipa noi piese din jungla africana.
1935-1936
Impreuna cu sotia face o calatorie in Spania, la sfarsitul anului 1935 si inceputul anului urmator. In aceasta perioada Etiopia este transformata de Italia fascista in colonie.
1936
Asista la victoria frontului popular spaniol in alegerile din februarie. In luna urmatoare, pentru meritele deosebite in sprijinirea aspiratiilor poporului spaniol, prin articolele si cartile sale, presedintele Republicii Spaniole , Alcado Zamora, i-a decernat medalia de "Cavaler al Ordinului Republicii. Acorda un interviu ziarului barcelonez El Dia Grafico. Apare editia intai a volumului "Spania de azi" si editia a doua, cu titlul "Spania", avand un cuvant inainte semnat de marele scriitor Miguel de Unamuno (Editura Cartea Romaneasca). O parte din insemnarile de calatorie despre tinuturile din estul continentului negru sunt cuprinse in volumul "Sub soarele Africii rasaritene" (Editura Cugetarea)
1937
Scoate la Editura Cugetarea un volum de factura politista despre lumea tripourilor de noapte, cu titlul "Nopti barceloneze.Bario Chino" cu un cuvant inainte de Liviu Rebreanu. Continua activitatea publicistica.
1938
Amintirile despre tara in care adolescent fiind a facut un lung si halucinant popas sunt grupate in volumul "Argentina", aparut in Editura Cugetarea.
1940
Apare lucrarea "Manastirile noastre", tradusa si in limba spaniola, si se anunta sub tipar: Hoinarind prin tara (aparuta postum in 1971in Editura pentru turism), "In inima padurii virgine" si" Metropole mediteraneene"- carti care n-au mai aparut in tara.
1945-1947
Ocupa postul de corespondent de presa straina pentru limbile spaniola si portugheza-post pe care l-a detinut cu intermitente si mai inainte .
1947
I se transmit radiofonic pagini din itinerariile de vanatoare si de calatorie in Africa.
1950
Contracteaza un cord pulmonar, cu insuficienta respiratorie, boala care-l va mistui pana la moarte.
1957
Colectia Cutezatorii a Editurii Tineretului publica editia revazuta si adaugita a volumului "Lacul cu elefanti", Boala de care sufera se agraveaza.
1958
In aceeasi colectie a Editurii tineretului se tipareste& "Monstrii apelor", carte de asemenea revazuta si completata de autor.
1959
La 5 septembrie Mihai Tican-Rumano, in semn de recunostinta pentru oamenii si meleagurile natale, doneaza muzeului din Campulung-Muscel un numar de 170 tablouri in ulei, acuarela, carbune, tus si desen si 27 sculpturi.(astazi colectia donata de scriitor orasului numara peste 245 piese) Printre donatii se numara piese de Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Henry Catargi, Lucian Grigorescu, C.D.Mirea, C.Baraschi, Angheluta s.a.)
La Berevoesti, satul natal caruia i-a purtat toata viata o mare dragoste, a infiintat un muzeu de arta plastica rural pe care l-a inzestrat cu 178 tablouri, la care s-au mai adaugat si alte donatii ulterioare.(tablouri si obiecte personale)
.
1962
In martie sustine o emisiune radiofonica cu titlul "Peste mari si tari ". Numarul 2 al SECOLULUI 20 publica evocarea "Drumet prin Africa " in care Mihai Tican-Rumano isi rememoreaza calatoriile lui pe continentul negru.
1964
Ii apar in unele cotidiene amintiri despre locurile natale si despre fauna si flora exotica a padurilor africane. Imparatul Etiopiei, Haile Selassie, fiind oaspete al tarii noastre il revede la Bucuresti pe autorul monografiei "Abisinia", Mihai Tican-Rumano si este oaspete de onoare al imparatului la dineul oferit de Gh.Gheorghiu-Dej.
1965
Revista Magazin tipareste pagini inedite din amintirile exploratorului Mihai Tican -Rumano. In numerele din iulie apare "In jungla" ( capitol din volumul " In inima padurii virgine " care n-a aparut in romaneste) si "O expeditie in padurea salbatica", pagini din volumul " Misterele continentului negru "
1965-1966
Emisiuni radiofonice cu povestiri de vanatoare pentru copii.
1966
Revistele Scanteia pionierului si Luminita reproduc pagini din povestirile lui Mihai Tican-Rumano
1967
Boala se agraveaza si la 2o martie, Mihai Tican-Rumano, dupa zeci de ani de calatorie pe o treime de glob, obosit si chinuit de suferinta inchide ochii pentru totdeauna. Ne-a lasat in schimb cele 4o volume care ne-au leganat copilaria si care insriu o pagina si un nume in literatura romana de calatorie.
1968
Vede lumina tiparului la Editura Stiintifica Bucuresti volumul "La vanatoare in Congo " de Mihai Tican Rumano
1971
A fost tiparit postum volumul "Hoinarind prin tara " de Mihai Tican Rumano
A ramas in manuscris "Vraja Africii" de Mihai Tican-Rumano (546 pagini), lucrare care-si asteapta sponsori pentru a vedea lumina tiparului.
Tabelul cronologic este intocmit de Ion Nistor in vol."Peste mari si tari"

Cărti de Mihai Tican Rumano


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON