Octav Onicescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botoşani  — d. 19 august 1983) a fost matematician român, întemeietor al şcolii româneşti de teoria probabilităţilor, i-a dat acesteia o noua axiomatizare, cu ajutorul noţiunii de "funcţie eveniment" sau "funcţie sumă". A introdus conceptul de "lanţ cu legături complete", cea mai importantă contribuţie românească în teoria probabilităţilor. A fost autor al unei noi varietăţi de mecanică: "Mecanica invariantivă Onicescu". A fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor. Este, împreună cu Gheorghe Mihoc, creatorul şcolii matematice româneşti de teoria probabilităţilor şi statistică matematică.

Date biografice

Octav Onicescu a absolvit Liceul Laurian din Botoşani. A făcut studiile de matematică cu Gheorghe Ţiţeica, Dimitrie Pompeiu şi Traian Lalescu şi de filosofie cu Constantin Rădulescu-Motru şi P. P. Negulescu. A participat în aeronautică la războiul de întregire.
Onicescu îşi susţine doctoratul în anul 1920, în Italia, la Universitatea din Roma cu profesorii Tullio Levi-Civita, G. Castelnuovo şi V. Volterra, în probleme de geometrie diferenţială legate de teoria relativităţii.Este membru al Seminarului lui P. Hadamard (Paris 1920 - 1921), docent în 1922, apoi conferenţiar şi în 1928 profesor la Facultatea de ştiinţe din Bucureşti. Predă mecanica, grupuri continue de transformări, calcul diferenţial absolut, pentru ca apoi să modernizeze învăţământul de algebră.
Octav Onicescu este creatorul noţiunii de lanţ probabilistic cu legături complexe, iar în domeniul mecanicii a dezvoltat o mecanică nouă a sistemelor materiale. Din anul 1962 este profesor consultant. Din 1937 este membru corespondent al Academiei Române, membru al Academiei Lagrange (Italia) şi al altor academii străine. Este secretar general, apoi preşedinte al Societătii române de ştiinţe, fondator şi rector al institutului Center of Mechanical Sciences (C.I.S.M.), Udine, Italia, înfiinţat în 1967.

Lucrări

    * Principiile teoriei probabilităţii
    * Calculul probabilităţilor
    * Mecanica invariantă şi cosmologia
    * Numere şi sisteme aleatoare
    * Galileo Galilei, renaşterea ştiinţifică
    * Problema determinismului
    * Principii de cunoaştere ştiinţifică
    * Principes de logique et de philosophie matematique

Cărti de Octav Onicescu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON