Octavian Lazar Cosma

Biografie şi Bibliografie

 -
Octavian Lazăr Cosma (n. 15 februarie 1933, Treznea, jud. Sălaj) este un muzicolog român.

Părinţii săi, învăţătorii Lazăr şi Aurelia Cosma, au fost ucişi în masacrul de la Treznea din septembrie 1940, comis de trupele horthyste după cedarea Ardealului de Nord.

A fost căsătorit cu pianista Elena Cosma. Cei doi sunt părinţii muzicologului Mihai Cosma.

Studii

A studiat la Şcoala normală din Blaj, apoi la Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi la Conservatorul „N.A. Rimski-Korsakov” din Leningrad, clasa prof. Mihail Druskin. A obţinut doctoratul în muzicologie în 1972, la Conservatorul de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

Activitate

Predă la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (este îndrumător de doctorat şi profesor de muzicologie) unde şi-a început cariera didactică în 1959 (la disciplinele estetică, istoria muzicii româneşti, muzicologie). Este prof.univ. dr., dr.h.c.mult..

A fost primul îndrumător de doctorat în domeniul muzică din Bucureşti. A fost membru în Consiliului Naţional al Titlurilor şi Diplomelor Universitare (Comisia de atestare a personalului ştiinţific şi ştiinţifico-didactic a Ministerului Educaţiei şi Cercetării). A fost şeful Catedrei de Muzicologie al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti (1977-1985).

A fost secretarul Secţiei de Critică muzicală şi Muzicologie al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (1963-1993), apoi vicepreşedintele Uniunii iar din 2005 este Preşedintele Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor, reales pentru un nou mandat de patru ani în 2006. Este, prin rotaţie, Preşedintele Alianţei Naţionale a Uniunilor de Creatori din România. Este redactor şef al revistei „Muzica”. Este membru sau preşedinte a nenumărate jurii de concursuri de interpretare, de creaţie sau de ocupare a unor posturi de conducere în reţeaua Ministerului Culturii. Este membru în Consiliul de Administraţie al Institutului Cultural Român.

A publicat sute de studii şi articole în ziare şi reviste din România şi din multe ţări ale lumii, printre care S.U.A., fosta U.R.S.S., Bulgaria, Ungaria etc.. A apărut în sute de emisiuni radio şi tv., la posturile naţionale din România şi din alte ţări. A participat la numeroase congrese, simpozioane, conferinţe, mese rotunde, consfătuiri, schimburi de experienţă ş.a. în România, Statele Unite ale Americii, fosta U.R.S.S., Franţa, Germania, Elveţia, Italia, Ungaria, Polonia, Cehia, Grecia, Danemarca, Irak, Belgia, Olanda, fosta Iugoslavie, Austria, Danemarca, Regatul Unit, Suedia, Norvegia,Japonia etc. Este autorul a peste 80 de articole despre muzica şi muzicienii români aflate în cel mai important dicţionar de specialitate din lume, The New Grove Dictionary of Music and Musicians.

Recunoaştere

Octavian Lazăr Cosma este doctor honoris causa al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca şi al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi. Este membru al American Musicological Society. A primit numeroase premii şi distincţii, între care Premiul Academiei Române, Premii ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi decoraţii ale statului român. Este cetăţean de onoare al comunei natale.

Lucrări

A scris următoarele cărţi:

    * Opera românească (2 volume)
    * Oedipul enescian
    * Hronicul muzicii româneşti (9 volume)
    * Hronicul Operei Române din Bucureşti (a apărut vol. 1)
    * Universul muzicii româneşti - Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România
    * Simfonicele Radiodifuziunii Române - 1928-1998
    * Filarmonica din Bucureşti în reflectorul criticii muzicale - 1921-1945
    * Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti la 140 de ani (Istoria Conservatorului) (au apărut vol. 1 şi vol. 2)

Cărti de Octavian Lazar Cosma


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON