Pavel Dan

Biografie şi Bibliografie

 -
Pavel Dan (n. 3 septembrie1907, satul Clapa (comuna Tritenii de Jos, judeţul Cluj - 1937). Pe casa unde s-a născut se află inscripţia: "De aici a plecat scriitorul Pavel Dan".

Fiu de ţărani, a fost elev al „Liceului Regele Ferdinand” din Turda (azi Colegiul Naţional Mihai Viteazul). Conducător al grupului literar al liceului (grup care a editat în 1925 propria revistă „Fire de tort”), scrie de timpuriu, tratând subiecte inspirate din viaţa aspră a ţăranului român transilvan. Este un prozator înzestrat cu un robust talent litarar. După terminarea Facultăţii de Litere a Universităţii din Cluj, a funcţionat câţiva ani ca profesor la Liceul de Băieţi din Blaj, timp în care se îmbolnăveşte. Pe patul clinicii din Cluj scrie nuvela „Iobagii”, care obţine premiul I la concursul literar organizat de ziarul clujean „România Nouă”. Pleacă la Viena, dar boala se agravează. Revine în ţară şi moare în anul 1937 la vârsta de numai 30 ani. După decesul său, i se publică colecţia de nuvele în volumul „Urcan Bătrânul”. Talentul său a fost asemănat cu cel al scriitorilor Ion Slavici, Ion Agârbiceanu şi Liviu Rebreanu. Este unul din reprezentanţii cei mai importanţi ai ardelenismului literar românesc.

Sculptorul clujean Virgil Fulicea i-a lucrat bustul, aşezat in faţa fostului „Liceu Regele Ferdinand„ din Turda (Colegiul Naţional Mihai Viteazul din Turda). În memoria sa, fosta strada Liceului a fost botezată strada Pavel Dan, iar cenaclul literar din Turda îi poartă numele.

„Dicţionarul Enciclopedic” vol.II, D-G (Edit. Enciclopedică, Bucureşti, 1996) îl prezintă în felul următor pe Pavel Dan: Prozator român. Nuvele realist-fanstastice urmărind, într-o viziune lucidă, declinul satului arhaic transilvan („Urcan Bătrânul”).

Cărti de Pavel Dan


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON