R.L. Stevenson

Biografie şi Bibliografie

 -
Robert Louis (Balfour) Stevenson (n. 13 noiembrie 1850 în Edinburgh, Scoţia – d. 3 decembrie 1894 în Apia, Samoa) a fost poet şi romancier scoţian, autor al unor jurnale de călătorie şi reprezentant de seamă al neoromantismului în literatura engleză.

Este cunoscut, în special, pentru cărţile Treasure Island (Insula comorii – trad. rom.) şi The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (Straniul caz al doctorului Jekyll si al domnului Hyde – trad. rom.)

Literatura lui R.L. Stevenson

Treasure Island (1883) Primul său mare succes, o poveste despre piraterie şi comori îngropate, a fost adesea ecranizată. Iniţial se numea The Sea-Cook. Faimosul personaj, Long John Silver, chiar a dat numele unui lanţ de restaurante .
Prince Otto (1885) Cea de-a doua proză de mare întindere a lui Stevenson este un roman de acţiune plasat într-un stat germanic imaginar, Grünewald.
The Black Arrow: A Tale of the Two Roses (1884) un roman cavalereasc din timpul Războiului celor Două Roze.
The Strange Case of Dr. Jekyll and Mr. Hyde (1886), o povestire despre o personalitate dublă, care a constituit subiectul a numeroase filme.
Kidnapped (1886) este un roman istoric despre încercarea unui tânăr, David Balfour, de a–şi recupera moştenirea şi despre alianţa sa cu Alan Breck în intrigile Iacobite din Scoţia.
The Master of Ballantrae (1889), o capodoperă literară despre răzbunare plasată în Scoţia, America şi India.
The Wrong Box (1889); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne. Un roman comic despre un sistem de asigurări pe viaţă în care toate benefciile merg la ultimul supravieţuitor.
The Wrecker (1892); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne.
Catriona (1893), cunoscută şi ca David Balfour, este continuarea lui Kidnapped.
The Ebb Tide (1894); scrisă în colaborare cu Lloyd Osbourne.
Weir of Hermiston (1896). Lucrare neterminată la momentul morţii lui Stevenson, considerată ca deosebit de promiţătoare.
St. Ives: being the Adventures of a French Prisoner in England (1897). Lucrare neterminată la momentul morţii lui Stevenson, a fost finalizată de către Arthur Quiller-Couch.

Cărti de R.L. Stevenson


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON