Rodica Palade

Biografie şi Bibliografie

 -
Rodica Palade (23 februarie 1952, Roşiori de Vede, judeţul Teleorman) este o prozatoare şi jurnalistă. Este fiica Georgetei Floroiu (născută Dumitrescu), învăţătoare, şi a lui Constantin Floroiu, profesor. Învaţă mai întâi în oraşul natal (1959-1969), urmează ultimele clase de liceu la Bucureşti (1969-1971) şi va absolvi Facultatea de Filologie a Universităţii bucureştene (1977), cu o teză despre Simbolistica apei în poezia lui Lucian Blaga. Funcţionează ca profesoară la Slobozia, apoi ca bibliotecară la Institutul Politehnic din Bucureşti (1979-1983).

Din 1990 devine redactor-şef adjunct la revista „22". Fără să fi frecventat vreun cenaclu, Palade este solidară în intenţii şi în declaraţii cu grupul optzecist. Detectată de criticul Lucian Raicu de la „România literară", Palade nu va debuta direct la revista bucureşteană, unde cenzura funcţiona mai strict, ci la „Tomis", în 1979. Prima carte, romanul Iarna, vietăţile, îi apare la Cartea Românească, în 1987. Colaborează cu eseuri, articole şi proză la „Tribuna", „Amfi­teatru", „Contrapunct", „Vatra" etc. În 1990 beneficiază de o bursă oferită de Fondation pour une Entraide Intellectuelle Europeenne şi efectuează un stagiu de documentare la Paris. Este membră a Grupului pentru Dialog Social.

Primit entuziast de critici şi distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor, romanul Iarna, vietăţile se remarcă printr-o tăietură băieţească. Nimic din scrisul economicos, sobru practicat de Palade nu se înscrie pe linia literaturii feminine şi cu atât mai puţin feministe. Textul este aproape naturalist în notaţie, cu o matură stăpânire a monologului interior şi a fluxului psihic. Dacă există o posibilitate de afiliere a acestei reţete la proza contemporană, atunci este vorba de scrisul Gabrielei Adameşteanu (printr-o fericită întâmplare, redactorul cărţii). Decesul unui pensionar oarecare - un banal Alexandru Ionescu - şi circumstanţele rituale ale unei înmormântări de provincie îi prilejuiesc autoarei o incursiune în mediul amniotic al unei faune umane memorabile. Trei bătrâne - Berenice, Paula şi Veronica - reconstituie din fragmente incoerente de memorie destinul lor, pe al altora şi soarta unei lumi declasate. Monologul interior şi discursul indirect liber - unelte clasicizate ale romanului modern - sunt mânuite cu dexteritate pentru a compune profilurile celor trei Parce în mizerie, care nu prezic destinele, ci doar şi le reamintesc, deformat şi haotic, una dintre ele fiind chiar amnezică şi o mitomană cu veleităţi literare.

Ca şi alţi prozatori optzecişti, Palade are o ureche bine exersată: radiografiile diverselor medii şi grupuri sociale se bazează în mare parte pe înregistrarea de înaltă fineţe a limbajului. Stilul este matur, polisat, într-un mod care îi pune în valoare muchiile aspre, iar tehnica descriptivă şi cruzimea observaţiei sunt cu totul inedite la un prozator debutant. În fine, activitatea jurnalistică desfăşurată de Palade, înscrisă cu fidelitate în sumarele revistei „22", se concretizează predilect în interviuri şi articole de fond. Temele supuse analizei cuprind o arie substanţială, în primul rând de interes politico-social, dar şi cultural. Jurnalista ştie întotdeauna să dezvolte incisiv, dar şi obiectiv, subiecte de actualitate: procesul comunismului, rolul intelectualităţii în societatea civilă, trecutul şi viitorul monarhiei în România, relaţia Bisericii Ortodoxe cu Biserica Catolică etc.

Majoritatea personalităţilor ultimilor ani au trecut prin filtrul întrebărilor propuse de Palade, care îşi construieşte profesionist interviurile, reuşind să evidenţieze în dialog ipostaze diverse ale interlocutorului, ba chiar „faţa nevăzută a lucrurilor". Printre participanţii la interviuri s-au numărat de-a lungul timpului criticul literar Nicolae Manolescu, eseistul Horia-Roman Patapievici, profesoara şi disidenta Doina Cornea, politologul Vladimir Tismăneanu, istoricul Zoe Petre, directorii Televiziunii Române, realizatorii de emisiuni de la Europa Liberă şi mulţi alţii.

Opera

• Iarna, vietăţile, Bucureşti, 1987;
• Pata nevăzută a lucrurilor (1990-1999). Dialoguri, Cluj Napoca, 1999.
 

Cărti de Rodica Palade


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON