Rodica Sfintescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Rodica Sfintescu (numele la nastere: Rodica Aznavorian), se naste la 12 mart. 1925, Bucuresti. 

Prozatoare. 

Fiica avocatului Hurmuz Aznavorian si a Victoriei (n. Seni). 

Scoala primara la Bucuresti (1932-l936); Liceul „Regina Maria" (1936-l946). 

Urmeaza doi ani Facultatea de Arhitectura (1944-l946), trece la Conservator, sectia regie scenica, absolvind cursurile in . Repartizata la Studioul actorului de film „C Nottara", este asistent director de scena (1950-l960), apoi instructor de teatru pentru echipe de amatori si desenator tehnic la ISCAS (1960-l966); secretar de redactie la revista Moda (1966-l967).

Debuteaza la radio in 1938 cu o piesa de teatru, Copiii de la tara si copiii din oras. Debut publicistic cu traduce in 1969 si debut editorial in 1972 cu un roman intitulat Joc viclean. A mai publicat romanele Nasterea barbatilor (1974), Zona de umbra (1978), Bricheta roz (1985). A semnat la inceput cu numele Aznavorian, apoi Rodica Gheorghiu, iar din 1972 cu numele actual. Proza de analiza, cu apetit pentru experimentarea unor varii modalitati compozitionale, cu unele suprafete schematice si conventionale, mai autentica si personala in romanele din urma.

Joc viclean (1972), romanul de debut, lasa impresia unui teren de experimentari de diverse modalitati romanesti mai mult sau mai putin modeme: observatie caracterologica si a grupurilor umane, in nota satirica, naratiune confesiva, parodie si autoparodie, colaj de texte, pseudopicarescul, grotescul, derizoriul etc. Canavaua epica e simpla. Un inginer oarecare de provincie este din ce in ce mai fascinat de noile experiente pe care i le poate mijloci scrisul. Initial mimeaza, socotind inedita pentru el indeletnicire un refugiu in calea agresivitatii si meschinariei celor din jur, pentru ca mai apoi sa fie tot mai prins de exercitiu. Se antreneaza in aceasta ocupatie, neglijindu-le tot mai ostentativ pe celelalte; unele compuneri i se publica intr-o revista judeteana si astfel automistificarea e gata si, simultan, o altfel de alienare. 

Cărti de Rodica Sfintescu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON