Silvian Iosifescu

Biografie şi Bibliografie

 -
Silvian Iosifescu (21 ianuarie1917 - mai 2006) a fost un critic literar, pedagog şi traducător român, profesor de literatură română la Facultatea de Litere  a Universităţii din Bucureşti. A fost şeful catedrei de teorie literară. Iosifescu s-a născut într-o familie de evrei sefarzi. S-a alăturat partidului comunist  încă din ilegalitate. A colaborat la publicaţia antifascistă Cuvântul liber. A contribuit în mod deosebit la ediţiile critice din timpul regimului comunist ale operelor lui Ion Luca Caragiale, a scris studii despre creaţia acestui scriitor clasic („Dimensiuni caragialiene”, „Momentul Caragiale”, 1963) şi i-a tradus în franceză unele scrieri. Iosifescu a mai comentat ediţii din scrierile lui Grigore Alexandrescu şi Liviu Rebreanu, ale unor traduceri în română ale lui Voltaire, George Bernard Shaw ş.a., antologii din proza umoristică română şi franceză.

Intelectual veritabil, erudit, în ultimele decenii ale activităţii sale, în împrejurările relativei liberalizări (oscilante) a politicii culturale a regimului comunist, Iosifescu a putut să se elibereze din cadrul îngust al concepţiei realismului socialist şi să publice lucrări de valoare în domeniul teoriei literare, ca de pildă „În jurul romanului” (1961), „Literatura de frontieră” (1969), „Construcţie şi literatură” (1970), „Configuraţie şi rezonanţe; un itinerariu teoretic” ( 1973), „Mobilitatea privirii despre perspectiva narativă în proza secolului al XX-lea”.

Iosifescu dat o atenţie deosebită literaturii aflate la frontiera cu filosofia şi psihologia (ex eseurile, aforismele, moralistica, confesiunile), cu ştiinţa (literatura ştiinţifico-fantastică) şi cu istoria (romanul istoric, memorialistica, biografia romanţată, notele de călătorie etc). A tradus din franceză şi engleză cărţi de Robert Graves, Erskine Caldwell, Romain Rolland şi alţii. A murit la vârsta de 89 ani după o boală cu evoluţie îndelungată.

Bibliografie

    * Silvian Iosifescu, Oameni şi cărţi, Bucureşti, Editura de Stat, 1946;
    * Silvian Iosifescu, Alexandru Vlahuţă, Bucureşti, Scrisul Liber, 1949;
    * Silvian Iosifescu, Vasile Cârlova şi Grigore Alecsandrescu, Bucureşti, Scrisul Liber, 1949;
    * Silvian Iosifescu, Caragiale, Bucureşti, Editura pentru literatură şi artă a Uniunii Scriitorilor din R.P.R., 1951;
    * Silvian Iosifescu, Oameni deosebiţi, Bucureşti, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1954;
    * Silvian Iosifescu, Probleme şi opere contemporane,Bucureşti, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1954;
    * Silvian Iosifescu, Eroi şi conflicte în dramaturgia noastră actuală, Bucureşti, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1955;
    * Silvian Iosifescu, Furtună în cancelarie, Bucureşti, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1956;
    * Silvian Iosifescu, Romantismul eroului revoluţionar, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1956;
    * Silvian Iosifescu, Drumuri literare, Bucureşti, Editura de Stat pentru literatură şi artă, 1957;

Cărti de Silvian Iosifescu


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON