Somos Istvan

Biografie şi Bibliografie

 -
Somos István (Tapolca, 1909. április 11. – Budapest, 1993. február 17.) magyar nemzeti labdarúgó-játékvezető. Hobbija a játékvezetők életének bemutatása. Polgári foglalkozása: szállítmányozási előadó.

Stílusa

Alkalmazott taktikája elősegítette azt a hozzáállást, hogy a játékszabályok és azok szelleméből eredő döntések biztosítsák a játék szolgálatát. Szabályalkalmazása határozott, ítélkezése következetes, játékos párti sportember. Kifogástalan fizikai- és szellemi állapota biztosította, hogy a valósághoz viszonyított taktikája eredményes legyen. Fellépése erélyes, de nem erőszakos, szolgálata nem részrehajló. Szabályszerűen büntette a durvaságot, az alattomos játékot, a túlzott erő alkalmazását illetve a súlyosan sportszerűtlen magatartást. A játékvezetők kiszolgáltatottságára érzékenyen reagáló. Pályafutását követően írásaiban a másik fél bemutatásának szentelte életének nagy részét, több, mint harminc évet.
Nemzeti játékvezetés [szerkesztés]

A játékvezető vizsgát 1934-ben tette le, majd a megyéjében különböző labdarúgó osztályokban szerezte meg a szükséges tapasztalatokat. Ellenőreinek, sportvezetőinek javaslatára lett hazája legmagasabb labdarúgó bajnokságának játékvezetője. 1962-ben fejezte be az aktív nemzeti játékvezetést.

Írásai

Ő volt a világ labdarúgó-játékvezetőinek nemzetközi viszonylatban is első számú ismerője. Rendszeresen publikált a FIFA különböző kiadványaiban, külföldi szaklapokban a játékvezetőkről. Rengeteg írásos portrét, névjegyet készített a földkerekség szinte valamennyi nemzetközi minősítésű játékvezetőjéről.

Megjelent kiadványai:

    * 1965 – Síppal a világ körül, Sportpropaganda Kiadó
    * 1971 – Az ezerarcú futball
    * 1972 – A futball ezer arca
    * 1982 – Az ezerarcú Mundiál, Ságvári Endre Könyvszerkesztőség, ISBN 963 422 513 6
    * 1982 – Az ezerarcú szurkoló, Sportpropaganda Kiadó, ISBN 963 7542 51 5
    * 1986 – Peterdi Pállal közösen a Lóri – (Lóránt Gyula életregénye), (formailag hibás) ISBN 963024154X
    * 1990 – Az ezerarcú vb '90

Cărti de Somos Istvan


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON