Sven Hassel

Biografie şi Bibliografie

 -
Sven Hassel, (n. 19 aprilie 1917), este un fost soldat danez, care a devenit autorul unor romane (pseudo-autobiografice) bazate pe experiența sa de-a lungul celui de-al Doilea Război Mondial.

Biografie

Sven Hassel (numele său adevărat Sven Pedersen) s-a născut pe 19 aprilie 1917, la Fredensborg, în Danemarca, într-o familie de oameni simpli, muncitori. La varsta de 14 ani a intrat in marina comerciala ca "baiat de cabina" pana in 1936. In 1937 Hassel s-a mutat in Germania pentru a se inrola ca voluntar in armata. Într-un interviu în 1990,el a spus , "Germania s-a întâmplat să fie mai aproape decât Anglia, m-am dus la un birou de recrutare Wehrmacht-ului pentru a ma înscrie, dar nu a fost la fel de ușor cum am crezut. Numai cetățenii germani puteau sa se inroleze. După șase luni de încearcare, al șaptelea regiment de cavalerie, m-a acceptat în cele din urmă, cu condiția de a deveni cetatean german."

Un an mai târziu, el a încercat să scape. "... Am fost pur și simplu epuizat. Nu m-am întors la unitatea mea, după o scurta plecare.Au numit-o dezertare. Am fost transferat la Sonderabteilung, o unitate penală condus de criminali și disidenți."

El a servit Regimentul 2 de Cavalerie și mai târziu regimentele 11 și 27 Panzer (a 6-a Panzer Division). Sven a luptat pe toate fronturile, cu excepția Africii de Nord și a fost rănit de mai multe ori. In cele din urma el a ajuns la gradul de locotenent și a primit o clasa Crucea de Fier 1 si 2. El s-a predat trupelor sovietice de la Berlin în 1945 si și-a petrecut anii următori în diverse lagăre de prizonieri. El a început să scrie prima sa carte, Legiunea Blestematilor.

Sven a fost eliberat în 1949,iar in 1951 s-a casatorit cu Dorthe Jensen. El a plecat sa lucreze intr-o fabrica de masini, dar sotia lui l-a incurajat, sa continue, sa scrie despre experientele sale din razboi. Prima lui carte "Legiunea blestematilor" a fost publicata in 1953. În 1957 Sven Hassel suferit un atac de o boală, luata în timpul războiului și a fost paralizat timp de doi ani. După recuperare, el a început să scrie mai multe cărți. În 1964 s-a mutat la Barcelona, unde inca mai traieste. În total, el a publicat paisprezece romane, care au fost traduse în optsprezece limbi . În 1987, a fost facut un film "The Misfit Brigade" dupa cartea sa "Blindatele mortii" (Wheels of Terror).

Cărțile lui Sven

Cartile lui Sven Hassel sunt scrise într-o manieră deosebită, la persoana I, în care cititorul are parte din plin de ororile războiului alături de umorul (câteodată macabru) al personajelor. În afara de Sven, cartile includ personaje reale ca Alfred Kalb, "legionarul" (ex-membru al Legiunii straine franceze); Wolfgang Creutzfeldt, un gigant de un om pe nume ironic "Micutul" ; subtil hoț Joseph Porta; vechiul sergent Willie Beier, "Batranul" ; Julius Heide, un fost ofițer SS și un fanatic nazist, Barcelona Blom, un veteran de ambele părți ale războiului civil spaniol; Bucatarul Mecanic Wolf, și Sergent Hoffman, un subofiterul tipic german al perioadei NCO.

Acestea servesc pe cele mai multe fronturi din nordul Finlandei, frontul rusesc (de mai multe ori), Italia (Monte Cassino), Grecia (Drum sangeros catre moarte), in Balcani, precum și Normandia (Lichidatie Parisul) în timpul invadarii Normandiei. Multe sectiunii din cărți se bazează în jurul pre-vieții războiului, atât civile și militare, sau in jurul faptele lor (mai ales care implică beție și criminalitatea mărunte). Cărțile aparute mai târziu sunt considerate mai puțin realiste decât cele anterioare, cu personajele implicate în activitati penale în spatele liniilor inamice. Cu toate că violența este la fel de intens ca și romanele anterioare, unele de cărți, cum ar fi Commisarul, Executarea și Inchisoarea OGPU datorează mai mult pentru imaginația activă a autorului.

Cu toate că imaginile descrise sunt extrem de „vii" (pe cât se poate numi viu un decor plin de moarte), scriitorul urmărește prin aceasta, nu a construi o nouă înfățișare a soldatului german, ci mai degrabă un reportaj de dincolo de ușa (capacul) sicriului, în așa fel încât cititorul să nu își dorească participarea într-un război, ci acapararea sa în universul virtual al epocii naziste.

Fanii lui Sven Hassel

Cititorii lui Sven Hassel s-au răspândit în multe țări. Deși popularitatea romanele sale atins punctul culminant în anii 1970 și începutul anilor 1980, apariția pe Internet a stârnit un interes nou și o oportunitate pentru fanii mai în vârstă să facă schimb de puncte de vedere.

Opera

    * Legiunea blestemaților (De fordømtes Legion) - 1953
    * Blindatele morții (Døden på Larvefødder De fordømtes Legion) - 1958
    * Camarazi de front (Frontkammerater) - 1960
    * Batalion de marș (Marchbataillon) - 1962
    * Gestapo (Gestapo) - 1963
    * Monte Cassino (Monte Cassino) - 1963
    * Lichidați Parisul (Likvidér Paris) - 1967
    * General SS (SS-Generalen) - 1969
    * Imperiul iadului (Kommando Reichsführer Himmler) - 1971
    * Moarte și viscol (Jeg saa dem dö) - 1976
    * Drum sîngeros către moarte (Glemt af Gud) - 1977
    * Curtea marțială (Krigsret) - 1979
    * Inchisoarea OGPU (GPU-Fængslet) - 1981
    * Comisarul (The Commissar) - 1985

Cărti de Sven Hassel

Cartea Gestapo
  1.  Detalii
  2.  Adaugă in coş

  3. Preţ 30.00 RON
Cartea Batalion de mars
  1.  Detalii
  2.  Adaugă in coş

  3. Preţ 26.50 RON
Cartea Blindatele mortii
  1.  Detalii
  2.  Adaugă in coş

  3. Preţ 26.50 RON

Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON