Tadeusz Dol.-Mostowicz

Biografie şi Bibliografie

 -
Tadeusz Dołęga-Mostowicz (n. 1898 – d. 1939) a fost un jurnalist şi scriitor polonez, cunoscut îndeobşte pentru dilogia sa Vraciul si Profesorul Wilczur. Aprecierea prozei lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz se datorează talentului scriitorului polonez de a fi ştiut să construiască romanele, a cărei acţiune curge vioi, este "ruptă de viaţă", pasionată, bogat pigmentată cu elemente sentimentale şi de moravuri. Odată accentul deplasat spre dinamica acţiunii, personajele se individualizează, iar analiza psihologică lapidară, descrierile succinte sunt subordonate stabilirii unui contact rapid cu cititorul. Vraciul, alias profesorul Wilczur, nu este un ideal, un model abstract, ci sinteza unor valori umane, rezultată dintr-o pătrunzătoare şi fină investigaţie în cele mai diverse sfere ale potenţialului uman, un simbol care pledează pentru echilibrul dintre raţiune şi sentiment.

Debutul lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz cu romanul Cariera lui Nikodem Dyzma, în 1932, a stârnit multă senzaţie. Cititorii l-au primit cu entuziasm, critica i-a aratat şi ea interes. Cartea apărea la şase ani după lovitura de stat din 1926 şi instaurarea dictaturii lui Pilsudski, într-un moment în care prigoana împotriva opoziţiei, fraudele, abuzurile, dezorientarea în randurile grupării sanatiste a lui Pilsudski destrămaseră şi umbra de iluzii privind rolul "bărbatului providenţial". Romanul aducea în prim plan tocmai cariera ameţitoare a unui impostor lipsit de scupule, căruia i se construieşte o întreagă legendăa pentru a motiva ascensiunea omului cu "mână forte" până în cele mai înalte funcţii şi la un pas de fotoliul primului ministru.

Succesul de care se bucură până azi romanele acestui scriitor laborios poate să-i intrige pe unii dintre cititorii rafinaţi. El nu este un analist de tipul lui Proust, Joyce sau Kafka, nu este nici măcar un inovator, ci se revendică din marea familie a realiştilor secolului al XIX-lea şi stăpâneşte perfect substanţa şi tehnica romanului foileton.

I s-a reproşat lui Tadeusz Dołęga-Mostowicz că a facut concesii gustului mic-burghez, apreciindu-i-se, aproape în exclusivitate, romanele satirice, cum sunt Cariera lui Nikodem Dyzma, în primul rând, Fraţii Dalcz et Comp., Doctorul Murek anihilat, A doua viaţă a doctorului Murek sau Jurnalui doamnei Hanka. (Ion Petrică, prefaţa romanului "Vraciul. Profesorul Wilczur", Editura Univers, Bucureşti, 1988)

Cărti de Tadeusz Dol.-Mostowicz


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON