Ury Benador

Biografie şi Bibliografie

 -
Ury Benador (numele său real fiind de Simon Moise Grinberg) (n. 1 mai 1895, comuna Milișăuți, județul Suceava - d. 23 noiembrie 1971, București) a fost un prozator român de origine evreiască.

Biografie

Ury Benador s-a născut la data de 1 mai 1895, în comuna Milișăuți (pe atunci în districtul Rădăuți, astăzi în județul Suceava), primind la naștere numele de Simon Moise Grinberg sau Simon Schmidt, după alte surse.

Debutul său literar are loc în anul 1924 la Iași în revista Lumea literară. A colaborat la diverse publicații. A folosit următoarele pseudonime: Adam. S. Benador, Ben-Hador (în ebraică: fiul generației); Zanwl Bașon.

A scris romane și nuvele, cu subiecte din lumea evreiască (Apassionata, Ghetto veac XX), a marii finanțe evreiești și române din perioada interbelică (Gablonz, magazin universal). Romanul Subiect banal este considerat de critica literară drept cea mai reușită operă a sa. A scris și piese de teatru și a tradus din Hans Scherfig.

Romanul Ghetto veac XX (1934) l-a făcut cunoscut, apăsând pe ideea că spiritul de discriminare rasială se păstrează în lumea burgheză modernă și că el continuă să oblige populația evreiască la o existență izolată. Spre deosebire de Isac Peltz, Ury Benador pune accentul pe tradițiile religioase și culturale iudaice, dând romanului o factură etnografică. De asemenea, predomină aici și discuțiile de ordin filozofico-social, eroul principal al romanului fiind un intelectual care face tot timpul reflecții cu privire la problemele iudaismului, realizând o adevărată inventariere a acestora.

Nuvela Appasionata care însoțește scurtul roman analitic Subiect banal (1935) este de inspirație hasidică și are ca subiect confesiunea agitată a unui bărbat pe care-l obsedează verificarea faptului dacă soția sa este în stare să-l înșele sau nu. Plină de introspecții nemiloase, nuvela dezvăluie faptul că această experiență a provocat practic adulterul. Romanul Hilda (1935) expune același caz, dar din punct de vedere al femeii.

Volumul de nuvele Preludiu la Beethoven (1940) aduce iarăși analiza sentimentelor obsesive, iar romanul Gablonz, magazin universal (1961) aduce din nou în prim-plan lumea ghetoului.

Între anii 1950-1955, Ury Benador a fost secretar al Teatrului Evreiesc de Stat din București. Ury Benador a decedat la data de 23 noiembrie 1971, în orașul București.

Opere publicate

Piese de teatru

    2 acte (Ed. Minerva, Brăila, 1925)

Povestiri

    Appasionata (Ed. Alcalay, București, 1935)
    Preludiu la Beethoven (Ed. N.C., București, 1940)

Romane

    Ghetto veac XX (Ed. Alcalay, București, 1934)
    Subiect banal (Ed. Alcalay, București, 1935)
    Hilda (Ed. Cugetarea, București, 1935)
    Final grotesc (1940)
    Gablonz, magazin universal (E.P.L., București, 1961)
    Beethoven, omul (E.P.L., București, 1964)

Cărti de Ury Benador


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON