Herman Melville

Biografie şi Bibliografie

 -
Herman Melville (n. 1 august 1819, New York - d. 28 septembrie 1891, New York) a fost un scriitor american, cunoscut mai ales pentru romanul său "Moby Dick", care l-a făcut celebru.

Biografie

Herman Melville s-a născut pe 1 august 1819 la New York. În amintirie sale afirma că gustul pentru aventuri l-a dobândit ascultând povestirile tatălui său Allan despre valuri marine monstruoase, înalte cât un munte, despre catarguri de corăbii care se rupeau ca surcelele în bătaia furtunilor, despre peripeţiile unei călătorii pe mare către Le Havre sau Liverpool. După moartea tatălui, familia se mută la Lansingburg pe fluviul Hudson, unde tânărul Herman studiază la Albany Classical School. Lui Melville îi place însă să călătorească şi în anul 1835 se îmbarcă pe un vas ancorat în portul oraşului New York, traversează oceanul ca elev matelot până la Liverpool, vizitează Londra şi se întoarce cu aceiaşi navă. În romanul "Redburn: His First Voyage" ("Redburn: Prima sa călătorie"), publicat în 1848, s-a inspirat din această experienţă.

Câţiva ani îşi asigură existenţa dând lecţii particulare ca meditator. Impresionat de lectura cărţii "Two Years Before the Mast" ("Doi ani la catarg") de Richard Henry Dana, apărută în 1840, Melville se îmbarcă din nou ca marinar şi, pe 1 ianuarie 1841, părăseşte portul New Bedford/Massachusetts pe bordul balenierei Acushnet în direcţia Oceanului Pacific. Ajuns la Insulele Marchize, părăseşte nava. Impresiile din călătoria efectuată constituie tema povestirilor "Taipi" (1846) şi "Omoo" (1847). După ce stă câtva timp în Insulele Societăţii, ajunge la Honolulu iar de aici, pe bordul fregatei americane "United States", ajunge în toamna anului 1844 la Boston. Şi experienţa acestei călătorii va face obiectul unei povestiri, "White Jacket: or, The World in a Man-of-War" ("Redingota albă sau lumea de pe o navă de război", 1850).

În 1847, Melville se căsătoreşte la Boston cu Elizabeth Shaw, împreună vor locui în New York până în anul 1850, când cumpără o fermă în Pittsfeld. În anul următor apare romanul "Moby Dick", carte care nu a atras la început atenţia publicului. Între anii 1857 şi 1870 are diverse ocupaţii la şcolile din regiune şi ţine un ciclu de conferinţe pe tema aventurilor din mările sudului. Mai târziu lucrează ca agent vamal al oraşului New York. Herman Melville moare pe 28 septembrie 1891, după o boală de câteva luni, şi este înmormântat în cimitirul "Woodlawn" din cartierul Bronx (New York).

Romanul: "Moby Dick"

Abia la câţiva ani după moartea lui Melville, romanul "Moby Dick" este redescoperit de public, recunoscându-i-se calităţile literare care i-au asigurat o popularitate crescândă ca una din creaţiile cele mai importante ale literaturii universale. Romanul istoriseşte aventurile căpitanului Ahab al navei Pequod, obsedat de dorinţa de a ucide legendara balenă albă, Moby Dick, care îi cauzase pierderea unei gambe. Povestitor este un membru al echipajului, Ishmael. Proza lui Melville este complexă şi de o imaginaţie bogată, ceea ce a făcut din el unul din cei mai fini stilişti ai limbajului din literatura americană, alături de William Faulkner, Henry James şi Thomas Pynchon. Romanul este dedicat prietenului său, scriitorul Nathaniel Hawthorne, care i-a influenţat scrierile. După acest roman s-au turnat mai multe filme cinematografice.

Lista operelor lui Herman Melville

Romane

    * "Taipi: A Peep at Polynesian Life", 1846
    * "Omoo: A Narrative of Adventures in zhe South Seas", 1847
    * "Redburn: His First Voyage", 1849
    * "White-Jacket: or The World in a Man-of-War", 1850
    * "Moby Dick", 1851
    * "Israel Potter: His Fifty Years of Exile", 1855
    * "The Confidence Man: His Masquerade", 1857
    * "Billy Budd Sailor: An Inside Narrative", apărut postum în 1924, adaptat de compozitorul Benjamin Britten pentru o operă lirică.

Povestiri

    * "The Piazza Tales", 1856

Poezii

    * "Battle Pieces: And Aspects of the War", 1866
    * "Clarel: A Poem and Pilgrimage in the Holy Land", 1876

Cărti de Herman Melville


Cum Cumpăr Cum plătesc Livrare
0 cărţi in coş
Total : 0 RON